Wednesday, December 14, 2011


Πολιτική | 14.12.2011

Η Μέρκελ, η ευρωπαϊκή πολιτική και το σύνδρομο του… ψυγείου

 

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης θα βρεθεί η Άγκελα Μέρκελ με αφορμή προγραμματικές δηλώσεις για την γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική. Σημείο κριτικής και η άσκηση βέτο της Μ. Βρετανία ως αποτέλεσμα γερμανογαλλικών πιέσεων.

 
Λίγες μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η οποία δρομολόγησε αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα ανάμεσα στις 26 από τις 27 χώρες της Ε.Ε ως απάντηση στη κρίση του ευρώ, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, το μεσημέρι, σε  δηλώσεις της ενώπιον της γερμανικής Βουλής, θα αναφερθεί αναλυτικά στο περιεχόμενο των αποφάσεων. Και κυρίως στις ασάφειες γύρω από τη νομική μορφή που θα πάρουν το χρεόφρενο και οι αυτόματες κυρώσεις για χώρες που παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας.
Νομικά εμπόδια;
Δεν υπάρχουν νομικές ασάφειες, δηλώνει η καγκελάριος.Δεν υπάρχουν νομικές ασάφειες, δηλώνει η καγκελάριος.Κύκλοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησαν τη νομική ισχύ των  διακρατικών συμφωνιών μεταξύ των 26 χωρών μελών για τη δημοσιονομική ένωση με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει των συμφωνιών διεθνούς δικαίου, άρα όπως επιχειρηματολογούν, το δημοσιονομικό σύμφωνο που θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Μάρτιο, θα έχει περιορισμένη ισχύ. Τα κράτη-μέλη μάλιστα θα μπορούν να επικαλούνται το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., το οποίο προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη σύμφωνη απόφαση του συμβουλίου υπουργών και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο σε ότι αφορά τη διαδικασία, όσο την επιβολή αυτόματων κυρώσεων.
Χθες πάντως η καγκελάριος μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός της επιχείρησε να διαλύσει αμφιβολίες γύρω από τη νομική βάση της σχεδιαζόμενης δημοσιονομικής ένωσης. «Είμαστε στο σωστό δρόμο, ακόμη κι αν η ενοποίηση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής γίνει μέσω διακρατικών συμφωνιών», υπογράμμισε, «το επιβεβαίωσε και η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 
Ένα άλλο «δύσκολο»  θέμα στο οποίο θα κληθεί η Μέρκελ να τοποθετηθεί είναι η αυτοεξαίρεση της Μ. Βρετανίας από τη δημοσιονομική ένωση με τη χρήση βέτο. Ήδη η αντιπολίτευση καταλόγισε ευθύνες στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί για την απομόνωση της Μ. Βρετανίας.
«Προσοχή! Είναι η Άγκελα»
Προσομοίωση φιλίας;Προσομοίωση φιλίας;Με τον εξώφυλλο τίτλο «Προσοχή! Είναι η Άγκελα», το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, αφιερώνει  την έκδοση αυτής της εβδομάδας στη Μέρκελ με αφορμή την άκαμπτη στάση της καγκελαρίου στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Την αποκαλεί εξαιρετικά δύσπιστη, συμφεροντολόγα, με αδυναμία στους ξανθούς άνδρες, αλλά πάνω από όλα ψυχρή, και μάλιστα υπερβολικά ψυχρή με την Ε.Ε.
Η συναισθηματική ψυχρότητά της είναι κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ενότητα, αποφαίνεται ο αρθρογράφος του άρθρου Ρότζερ Μπόυς σημειώνοντας ότι ενώ ο πολιτικός της μέντορας Χέλμουτ Κολ συχνά έκλαιγε, όπως σε μια ομιλία του Φρανσουά Μιτεράν για τις εμπειρίες του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μέρκελ δεν δείχνει τα δάκρυά της. Γι αυτό και δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει προσωπικές φιλίες με πρωθυπουργούς. Το αντίθετο μάλιστα. «Η καγκελάριος διακατέχεται από βαθιά δυσπιστία απέναντι στο Σαρκοζί και μισεί τη φράση Μερκοζί», υποστηρίζει ο Αμερικανός αρθρογράφος. «Η σχέση της με τον Γάλλο πρόεδρο είναι μια προσομοίωση, ένα σόου για να ηρεμήσουν οι αγορές». Ο Ρότζερ Μπόυς παραλλάσει κι ένα ανέκδοτο από τον πρώην σύζυγο της. «Όταν μετά από 5 χρόνια κοινής ζωής αποφάσισε να τον εγκαταλείψει, πήρε μαζί της ένα πολύτιμο απόκτημα τους, το πλυντήριο, αλλά θα μπορούσε να είναι και το ψυγείο, συμπληρώνει ο Μπόυς. «Αυτή είναι η Μέρκελ, μια γυναίκα που φλέγεται με το ψυγείο», καταλήγει.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/newsweek
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment