Sunday, December 11, 2011



Πολιτική | 10.12.2011

Αντιδράσεις στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Γερμανία συμφωνούν πως η Μ. Βρετανία μπορεί και να μην μείνει μακροπρόθεσμα στην Ε.Ε, ωστόσο διαφωνούν για τα περαιτέρω αποτελέσματα της συνόδου.

 

Τρέφω αμφιβολίες για το αν μακροπρόθεσμα η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ”, αυτό δηλώνει σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη Μπιλντ, ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στην εφημερίδα Ράινισε Πόστ ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο, Γκούντερ Κίρχμπαουμ, υπενθυμίζει ότι στη Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπεται η δυνατότητα εξόδου ενός κράτους μέλους από την ΕΕ.
Ως εδώ όμως η σύγκληση απόψεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου κορυφής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κάνει λόγο για παταγώδης αποτυχία, ενώ ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Ένζντεμιρ, επιμένει ότι η σύνοδος δεν κατάφερε να στείλει το “μήνυμα που θα διέλυε τις αμφιβολίες των αγορών για την ασφάλεια του ευρώ”.
 
Τώρα, όσον αφορά τη γερμανική οικονομία – εδώ υπερισχύουν οι θετικές εκτιμήσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Χανς Πέτερ Κάιτελ, προέδρου της Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας, ό οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση για την ίδρυση μιας δημοσιονομικής ένωσης, ως “αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος”.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment