Friday, December 9, 2011


Επισκόπηση τύπου  | 09.12.2011

Σύνοδος Κορυφής: Αγώνας δρόμου…μετ’ εμποδίων

 

Η Σύνοδος Κορυφής και οι αποφάσεις της ΕΚΤ κυριαρχούν σήμερα στο γερμανικό και ευρωπαϊκό τύπο. Σενάρια και εκτιμήσεις για την κρίση, τη δημοκρατικότητα των αποφάσεων της ΕΕ και τις ακροβασίες Ντράγκι.

 
Το ζήτημα εάν θα δοθεί τελικά λύση στην «υπαρξιακή κρίση της ευρωζώνης», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, και γράφει: «Στην ουσία συγκρούονται δύο διαφορετικά μοντέλα για τη διαχείριση της κρίσης.
Από τη μια ο πρόεδρος Σαρκοζί αναζητά κατεπείγουσες λύσεις για την ευρωκρίση και δεν διστάζει πριν από κάθε σύνοδο κορυφής να δραματοποιήσει τις προκλήσεις.
Από την άλλη η Γερμανίδα καγκελάριος ζητά με επιμονή δομικές λύσεις. Για την κα. Μέρκελ δεν τίθεται θέμα επιβίωσης του ευρώ, (δηλαδή δεν βιάζεται) αλλά από την οπτική γωνία των νοτιοευρωπαϊκών χωρών οι αποτυχημένες σύνοδοι κορυφής βυθίζουν την ευρωζώνη σε μια πραγματική υπαρξιακή κρίση.»

Στο ίδιο πνεύμα η επίσης γαλλική Liberation υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βλέπουν το αναγκαίο, αλλά τα συμφέροντά τους: «Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και δημοσιονομική πειθαρχία, και μετά αλληλεγγύη και κοινοτικοποίηση των χρεών, είναι το χρονοδιάγραμμα α λα Μέρκελ.
Αναγκαίο όμως είναι κάτι άλλο: η ανάπτυξη, πανάκεια για την κρίση. Μόνον έτσι θα δουν μια άσπρη μέρα οι Ευρωπαίοι πολίτες, χωρίς δραστικές περικοπές και ανεργία.»

«Αγώνα για την εξουσία μεταξύ ισχυρών και αδύναμων», χαρακτηρίζει τις διαφωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: «Οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης που συσπειρώνονται γύρω από τη Γερμανία θέλουν να χαλαρώσουν τη στάση τους έναντι των ευρωομολόγων και της ΕΚΤ μόνον εάν πεισθούν πως οι αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης δεν θα καταχραστούν την εμπιστοσύνη τους και δεν θα ξανακάνουν σπατάλες.
Παράλληλα όλοι και η Γερμανία ξέρουν ότι εάν δεν σώσουμε το ευρώ θα χάσουμε τα πάντα ή τουλάχιστον πάρα πολλά. Τα βήματα που δρομολόγησε όμως η ΕΕ υπό την αιγίδα των ισχυρών χωρών τα τελευταία δύο χρόνια συρρικνώνουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τους δημοκρατικούς θεσμούς.»

Πόκερ α λα Μάριο Ντράγκι;

«Η έκρηξη της ευρωζώνης παραμένει ρεαλιστικός κίνδυνος», σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Börsenzeitungκαι εκτιμά ότι «με τους κανόνες της νομισματικής πολιτικής δεν ήταν αναγκαία η μείωση των βασικών επιτοκίων σε επίπεδα ρεκόρ για την ΕΚΤ, αλλά οι τραπεζίτες λένε βέβαια ‘ευχαριστώ’. Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι θα υποφέρουν όμως από την αύξηση του πληθωρισμού».

«Η ΕΚΤ χαλαρώνει την τακτική της και ερίζει», υποστηρίζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες και εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η πολιτική του Μάριο Ντράγκι, στα λόγια αυστηρή, στην πράξη χαλαρή, τότε «μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί το πληθωριστικό ρίσκο στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει την ίδια τακτική υπό τον Ντράγκι, τότε η πολιτική της χαλάρωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης της προθεσμίας για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με εκείνη της απεριόριστης αγοράς κρατικών ομολόγων, και θα θέσει σε πραγματικό κίνδυνο την ίδια την ΟΝΕ.»

«Ο Μάριο Ντράγκι τολμά μια ακροβασία», παρατηρούν στο πρωτοσέλιδο σχόλιό τους οι γερμανικοί Financial Times και υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ στα λόγια είναι αυστηρός «σαν τον Γερμανό επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντιμαν» και στην πράξη χαλαρός: «Αυτή είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη ακροβασία, αλλά απολύτως αναγκαία.»
Και η εφημερίδα εκτιμά: «Ο Μάριο Ντράγκι μείωσε το βασικό επιτόκιο σε επίπεδα ρεκόρ και προχώρησε σε τριετή επέκταση των δανείων ρευστότητας προς τις τράπεζες, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα τις ρήτρες των πιστώσεων.
Μπορεί να απογοήτευσε τους επενδυτές, επειδή δεν είπε πως θα αγοράσει χωρίς περιορισμό τα κρατικά ομόλογα των προβληματικών χωρών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται καμία άμεση ανάγκη. Και αυτό διότι η μεν Ιταλία θα βγει στις αγορές για πιστώσεις μετά από μερικές εβδομάδες, οι δε αγορές είναι αυτή τη στιγμή σχετικά ήρεμες».

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

No comments:

Post a Comment