Tuesday, December 27, 2011


Επισκόπηση τύπου  | 27.12.2011

«Οι αποτυχημένοι μεταρρυθμιστές της Ελλάδας»

 

Απολογισμοί στον γερμανικό τύπο με αφορμή τα δέκα χρόνια του ευρώ και την άδηλη πορεία του μέσα στο 2012. Ταυτόχρονα δημοσιεύονται και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της κυβέρνησης Παπαδήμου.

 
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Οι αποτυχημένοι μεταρρυθμιστές της Ελλάδας" το Spiegel Online δημοσίευσε αναλυτική ανταπόκριση του Φέρρυ Μπατζόγλου. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για αθέτηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές της και για κωλυσιεργία στις μεταρρυθμίσεις. «Η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο έχασε πάρα πολύ γρήγορα και τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Διαρκείς διαμάχες παραλύουν το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ακόμη και οι πλέον επείγουσες μεταρρυθμίσεις έχουν ‘κολλήσει’», επισημαίνεται.
«Η κυβέρνηση Παπαδήμου αντιμετώπισε μεν επιτυχώς δύο σημαντικές προκλήσεις: την εκταμίευση της έκτης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Αλλά έκτοτε όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (…) είτε δεν έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση είτε έχουν κολλήσει», συνεχίζει το δημοσίευμα.
 
Φαινόμενα παράλυσης
Αναφερόμενος στη δρομολογούμενη ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI), ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «στο μεταξύ είναι σαφές ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τιναχτεί στον αέρα». Τις δυσκολίες εντοπίζει «στο ύψος των επιτοκίων, που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για τα νέα ομόλογα, αλλά και στην έκταση του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία, είναι αμφίβολο αν θα την τηρήσουν όλοι οι πιστωτές», σημειώνει.
Η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ χαρακτηρίζεται «εκρηκτική πολιτικά αφού κανένας πολιτικός δεν είναι πρόθυμος να υποστηρίξει νέα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας».
Το δημοσίευμα εντοπίζει την «παράλυση», όπως λέει χαρακτηριστικά, της κυβέρνησης Παπαδήμου στα εξής: «στις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο ‘φιάσκο’ της μείωσης θέσεων εργασίας στο δημόσιο  (μόνο 1000 αντί 30.000 στην εφεδρεία), αλλά και στο κλείσιμο ή τη συγχώνευση δημοσίων φορέων, στην κωλυσιεργία εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και του σαθρού συστήματος υγείας, αλλά και στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων», σχολιάζει.
Κλείνοντας επισημαίνει την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε «χρόνο-ρεκόρ. (…) Τέσσερεις στους πέντε Έλληνες πιστεύουν στο μεταξύ ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση», λέει χαρακτηριστικά.

«Να ζήσει το ευρώ»

Έτσι τιτλοφορεί το σχόλιό της η εφημερίδα Die Welt κάνοντας έναν απολογισμό της δεκαετούς πορείας του κοινού νομίσματος. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «10 χρόνια μετά το τέλος του γερμανικού μάρκου η νομισματική ένωση περνά υπαρξιακή κρίση. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημάδια ελπίδας. Στην Ανατολή βρίσκονται σε ετοιμότητα πιθανά μέλη, τα οποία ξέρουν πως γίνονται οι μεταρρυθμίσεις», σημειώνει.
Παρά την παρούσα αρνητική συγκυρία, η Die Welt θεωρεί τη δεκαετή παρουσία του ευρώ μία «ιστορία επιτυχίας», καθώς προσέφερε πλεονεκτήματα, τα οποία φαίνεται να έχουν υποχωρήσει εξαιτίας της κρίσης.
«Αργά – και ευχόμαστε όχι πολύ αργά- επικράτησε η διαπίστωση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ολοένα μεγαλύτερες εγγυήσεις, αλλά με συνεπή και αξιόπιστη πολιτική αποταμίευσης και μεταρρυθμίσεων στα χρεωμένα κράτη».
Στο σχόλιο εκτιμάται ότι αυτή η πολιτική μεταρρυθμίσεων διακυβεύεται σοβαρά από τα ευρωομόλογα και τη χωρίς όρια επέμβαση της ΕΚΤ καθώς, όπως λέει «θα παρέλυε η προθυμία για μεταρρυθμίσεις των χρεωμένων κρατών και θα προσβάλλονταν και όλα τα υπόλοιπα κράτη».
"Απαγορευμένες σκέψεις" για την΅Ελλάδα
Ο αρθρογράφος συνεχίζει εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε δυναμικό εκσυγχρονισμό και υπογραμμίζει: «Οι χώρες του ευρώ μπορούν να ενισχύσουν την έξοδο της Ελλάδας. Στους Έλληνες ο δρόμος αυτός θα έδινε περισσότερες υποσχέσεις επιτυχίας. Και είναι καλό», σημειώνει, «ότι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι τέτοιες σκέψεις δεν είναι πλέον απαγορευμένες. Διότι αν ένα κράτος δεν πληροί μακροπρόθεσμα τις προϋποθέσεις, τότε είναι καλύτερο το διαζύγιο, παρά μία χαλάρωση των κανόνων, η οποία θα ενίσχυε την αθέτηση των όρων σε ολόκληρη την κοινότητα».
Κλείνοντας κάνει μνεία των ανατολικών χωρών, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Λετονία, οι οποίες θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν νέα μέλη της ευρωζώνης. Η εφημερίδα βλέπει σε μία τέτοια εξάπλωση μεγάλες ευκαιρίες δυναμικής ανάπτυξης. Χρησιμοποιεί μάλιστα το παράδειγμα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης παρατηρώντας ότι «αν και οι νότιες χώρες είναι έτοιμες για παρόμοια προσφορά, το ευρώ έχει ακόμη τα καλύτερα χρόνια μπροστά του».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment