Wednesday, December 21, 2011


Στήριξη ΗΠΑ σε Κύπρο για γεωτρήσεις και συνομιλίες

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Κώστα Ράπτη

Η 45λεπτη επίσκεψη την οποία είχε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή με την Αμερικανή ομόλογό της Hillary Clinton σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, αν κρίνουμε από τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, υπήρξε ευκαιρία ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αποσπάσει από την πλευρά των ΗΠΑ δύο πολύ σημαντικές διαβεβαιώσεις: πρώτον, ότι δεν μεταβάλλεται η αμερικανική στάση στο θέμα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο και δεύτερον ότι δεν αμφισβητείται η «κυπριακή ιδιοκτησία» της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Για «πολύ φιλική, παραγωγική και ενδιαφέρουσα» συνάντηση έκανε λόγο η κ. Μαρκουλλή τονίζοντας ότι αναδείχθηκε ο «στρατηγικός ρόλος της Κύπρου, ιδιαίτερα με τη νέα προοπτική της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και τον νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος με συνεργασίες της και με άλλες χώρες της περιοχές, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας της όλης περιοχής».

Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη «στάση αρχής» που έχει τηρήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (όπου, ως γνωστόν πραγματοποιεί ερευνητικές γεωτρήσεις η αμερικανική Noble Energy). «Είναι μια θέση» πρόσθεσε «την οποία η Υπουργός Εξωτερικών Hilary Clinton με διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τηρούν, γιατί είναι θέμα αρχής από το οποίο δεν μπορούν να αποστούν».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Κύπρια υπουργός, επεσήμανε στη συνομιλήτριά της τα προβλήματα που προκύπτουν από τις προτάσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά και κινούνται έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, «προς δύο ξεχωριστά κράτη σε μία συνομοσπονδιακή διευθέτηση».

Θέμα διορισμού ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, δεν προέκυψε. Γεγονός που σημαίνει ότι παρά τη δεδομένη επιθυμία της Ουάσιγκτον για επιτάχυνση των διαδικασιών, η μεθοδολογία των συνομιλιών δεν θίγεται.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Clinton «συνεχάρη την Κύπρια Υπουργό Εξωτερικών για τον διορισμό της και συζήτησε μαζί της τον σημαντικό διεθνή ηγετικό ρόλο τον οποίο η Κύπρος θα αναλάβει το (β’ εξάμηνο του) 2012, με την προεδρία της Ε.Ε.», όλα αυτά σε μία συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία διαμηνύει ότι θα διακόψει τις επαφές της με την Ε.Ε. εάν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία χωρίς να έχει προηγηθεί διευθέτηση του Κυπριακού.

Το πρόγραμμα της κ. Μαρκουλλή στη Ουάσινγκτον περιελάμβανε μεταξύ άλλων και επαφές με την πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ileana Ros-Lehtinen (σφοδρή υπέρμαχο του φιλοϊσραηλινού αλλά εσχάτως και του ελληνικού λόμπι) και τον επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή, Howard Berman, καθώς και γεύμα εργασίας με ομογενειακούς παράγοντες.


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment