Sunday, December 11, 2011


Πολιτική | 11.12.2011

Πνέει τα λοίσθια η κυβέρνηση συνασπισμού Κάμερον;

 

Αύριο στη Βουλή θα φανούν τα όρια αντοχής της κυβέρνησης συνασπισμού. Ο εταίρος του Κάμερον δηλώνει έκπληκτος από την άσκηση βέτο. Οι βρετανοί στηρίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού εκφράζοντας αμφιβολίες για την Ε.Ε.

 
Σοβαρά προβλήματα συνοχής και βιωσιμότητας της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία, προκαλεί η απόφαση του Πρωθυπουργού Ντειβιντ Κάμερον να θέσει βέτο στην γαλλο-γερμανική πρόταση για τη διάσωση του ευρώ μέσω αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Έκπληκτος ο Κλεγκ

Με τον πρόεδρο της Ε.Ε. ΡομπάιΜε τον πρόεδρο της Ε.Ε. ΡομπάιΣφόδρα επικριτικός για τη στάση του Ντειβιντ Κάμερον στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής  είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλέγκ. Στενοί  συνεργάτες του αποκαλύπτουν πως ο κ. Κλεγκ άκουσε έκπληκτος στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι ο Κάμερον είχε μπλοκάρει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για εξαίρεση του Cityτου Λονδίνου από τον φόρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Στην αρχή ο Αντιπρόεδρος, δικαιολόγησε την στάση Κάμερον δηλώνοντας ότι κρίθηκε σκόπιμη λόγω των εξελίξεων. Ωστόσο, αργότερα  υπό την πίεση ηγετικών στελεχών των Φιλελευθέρων άλλαξε στάση. Ο κ. Κλέγκ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για άστοχους διπλωματικούς χειρισμούς, πως αντί να πιέσει για περισσότερο χρόνο, προέταξε το δίλημμα Όλα ή Τίποτα. “Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τον Νικ Κλέγκ”  εξομολογείται στην Observerστενός του συνεργάτης.

Ανατροπή Κάμερον;

Με την καγκελάριο ΜέρκελΜε την καγκελάριο ΜέρκελΔίχως αμφιβολία,  στη διάρκεια των 20 μηνών θητείας αυτής της κυβέρνησης, ο Νικ Κλέγκ  αναγκάστηκε να παραβιάσει πολλές από τις αρχές για τις οποίες εξελέγει, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και τα  πανεπιστημιακά δίδακτρα, όμως στο θέμα της Ευρώπης θα είναι ανυποχώρητος επιμένει η ίδια πηγή. Το ενδιαφέρον όλων, τώρα, εστιάζεται στην αυριανή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου όπου ο Ντεβιντ Κάμερον θα εκθέσει τα γεγονότα που τον οδήγησαν  στην έσχατη λύση της αρνησικυρίας για πρώτη φορά στην 40χρονη πορεία της Βρετανίας στην ΕΕ. Η Ευρώπη ανέτρεψε τη Θάτσερ απομένει να δούμε αν η ιστορία θα επαναληφθεί και με τον Ντειβιντ Κάμερον.

Στηρίζουν τον Κάμερον οι βρετανοί

Έκπληκτος από την στάση Κάμερον ο αντιπρόεδρος και ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ ΚλεγκΈκπληκτος από την στάση Κάμερον ο αντιπρόεδρος και ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ ΚλεγκΠάντως οι ίδιοι οι βρετανοί έχουν άλλη άποψη. Ποσοστό του 62% σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της κυριακάτικης Mailχαιρετίζει τη στάση Κάμερον,  και μόνο ένα 19% την απορρίπτει. 66% των ερωτηθέντων προτείνουν να γίνει δημοψήφισμα για τις μελλοντικές σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε., ενώ ένα ποσοστό 48% πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα καταρρεύσει υπό την πίεση της κρίσης. Στη Γερμανία, τώρα καταγράφεται κλίμα απαισιοδοξίας για το κοινό νόμισμα και τις ευεργετικές ιδιότητες της Ένωσης. Σε σημερινή δημοσκόπηση που φιλοξενεί η κυριακάτικη Bild, ένας στους 2 γερμανούς υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα στη Γερμανία εκτός Ε.Ε. Το ίδιο κλίμα απαισιοδοξίας και για την τύχη του κοινού νομίσματος, ποσοστό 51% πιστεύει ότι το ευρώ δεν θα έχει μέλλον.  Αντίθετα το 61% δηλώνει ότι δεν φοβάται διάλυση της Ένωσης.

Λονδίνο, Μαρία Καστρισιανάκη
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου   dw

No comments:

Post a Comment