Πολιτική | 11.12.2011
Πνέει τα λοίσθια η κυβέρνηση συνασπισμού Κάμερον;
Σοβαρά προβλήματα συνοχής και βιωσιμότητας της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία, προκαλεί η απόφαση του Πρωθυπουργού Ντειβιντ Κάμερον να θέσει βέτο στην γαλλο-γερμανική πρόταση για τη διάσωση του ευρώ μέσω αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Έκπληκτος ο Κλεγκ
Με τον πρόεδρο της Ε.Ε. ΡομπάιΣφόδρα επικριτικός για τη στάση του Ντειβιντ Κάμερον στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλέγκ. Στενοί συνεργάτες του αποκαλύπτουν πως ο κ. Κλεγκ άκουσε έκπληκτος στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι ο Κάμερον είχε μπλοκάρει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για εξαίρεση του Cityτου Λονδίνου από τον φόρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Στην αρχή ο Αντιπρόεδρος, δικαιολόγησε την στάση Κάμερον δηλώνοντας ότι κρίθηκε σκόπιμη λόγω των εξελίξεων. Ωστόσο, αργότερα υπό την πίεση ηγετικών στελεχών των Φιλελευθέρων άλλαξε στάση. Ο κ. Κλέγκ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για άστοχους διπλωματικούς χειρισμούς, πως αντί να πιέσει για περισσότερο χρόνο, προέταξε το δίλημμα Όλα ή Τίποτα. “Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τον Νικ Κλέγκ” εξομολογείται στην Observerστενός του συνεργάτης.
Ανατροπή Κάμερον;
Με την καγκελάριο ΜέρκελΔίχως αμφιβολία, στη διάρκεια των 20 μηνών θητείας αυτής της κυβέρνησης, ο Νικ Κλέγκ αναγκάστηκε να παραβιάσει πολλές από τις αρχές για τις οποίες εξελέγει, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και τα πανεπιστημιακά δίδακτρα, όμως στο θέμα της Ευρώπης θα είναι ανυποχώρητος επιμένει η ίδια πηγή. Το ενδιαφέρον όλων, τώρα, εστιάζεται στην αυριανή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου όπου ο Ντεβιντ Κάμερον θα εκθέσει τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην έσχατη λύση της αρνησικυρίας για πρώτη φορά στην 40χρονη πορεία της Βρετανίας στην ΕΕ. Η Ευρώπη ανέτρεψε τη Θάτσερ απομένει να δούμε αν η ιστορία θα επαναληφθεί και με τον Ντειβιντ Κάμερον.
Στηρίζουν τον Κάμερον οι βρετανοί
Έκπληκτος από την στάση Κάμερον ο αντιπρόεδρος και ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ ΚλεγκΠάντως οι ίδιοι οι βρετανοί έχουν άλλη άποψη. Ποσοστό του 62% σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της κυριακάτικης Mailχαιρετίζει τη στάση Κάμερον, και μόνο ένα 19% την απορρίπτει. 66% των ερωτηθέντων προτείνουν να γίνει δημοψήφισμα για τις μελλοντικές σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε., ενώ ένα ποσοστό 48% πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα καταρρεύσει υπό την πίεση της κρίσης. Στη Γερμανία, τώρα καταγράφεται κλίμα απαισιοδοξίας για το κοινό νόμισμα και τις ευεργετικές ιδιότητες της Ένωσης. Σε σημερινή δημοσκόπηση που φιλοξενεί η κυριακάτικη Bild, ένας στους 2 γερμανούς υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα στη Γερμανία εκτός Ε.Ε. Το ίδιο κλίμα απαισιοδοξίας και για την τύχη του κοινού νομίσματος, ποσοστό 51% πιστεύει ότι το ευρώ δεν θα έχει μέλλον. Αντίθετα το 61% δηλώνει ότι δεν φοβάται διάλυση της Ένωσης.
Λονδίνο, Μαρία Καστρισιανάκη
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου dw
No comments:
Post a Comment