Monday, December 19, 2011



Πολιτική | 19.12.2011

H τηλεδιάσκεψη, η Ελλάδα και ο Σόιμπλε

 

Δύο είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα: η αύξηση των εισφορών που δίνουν οι 27 στο ΔΝΤ υπό τη μορφή διμερών δανείων ύψους 200 δις ευρώ και οι δύο μηχανισμοί στήριξης, ο προσωρινός και ο μόνιμος.

 
"H Γερμανία θα διεθέσει το μερίδιό της από του χρόνου"Στις 5 το απόγευμα και με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το eurogroup. Δύο είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα: η αύξηση των εισφορών που δίνουν οι 27 στο ΔΝΤ υπό τη μορφή διμερών δανείων ύψους συνολικά 200 δις ευρώ. Η ιδέα είναι με το ποσό αυτό το ΔΝΤ να αναχρηματοδοτήσει το χρέος των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Το δεύτερο θέμα συζήτησης είναι οι δύο μηχανισμοί στήριξης, ο προσωρινός και ο μόνιμος, που σύμφωνα με τις αποφάσεις των Βρυξελλών θα τρέξουν μαζί από τα μέσα του  2012 μέχρι το τέλος του έτους.
Όσον αφορά την ενίσχυση του ΔΝΤ με νέους πόρους, έχει αποφασιστεί το 75% να διατεθεί από χώρες της ευρωζώνης και το υπόλοιπο 25% από χώρες της Ε.Ε. Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αναμένει η Ουάσιγκτον.να συμμετάσχει στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ. «Με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Κογκρέσο δεν διακρίνω ελπίδες για κάτι τέτοιο» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Στη Γερμανία η Μπούντεσμπανκ ζητά πρώτα την ευλογία του κοινοβουλίου πριν απελευθερώσει τους πόρους για την ενίσχυση του ΔΝΤ. Και στο αίτημά της αυτό έχει την συμπαράσταση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Ελλάδα, ιδιάζουσα περίπτωση με ασυνήθιστες δυσκολίες
Η Ευρώπη σε παρατεταμένη κρίσηΗ Ευρώπη σε παρατεταμένη κρίσηΣτην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας ότι συνιστά ιδιάζουσα περίπτωση με ασυνήθιστες δυσκολίες. Αλλά και στην περίπτωση της Ελλάδας, η ευρωζώνη εργάζεται εντατικά έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες. "Εάν η ελληνική οικονομία δεν γίνει ανταγωνιστική δεν ωφελούν τα προγράμματα βοήθειας", τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ηλιακή ενέργεια, η οποία μπορεί να αντληθεί με μικρότερο κόστος στην Ελλάδα από ότι στη βόρεια Ευρώπη. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε λανθασμένο το επιχείρημα ότι οι αρνητικές εξελίξεις οφείλονται στην εμμονή της Ε.Ε. προς την Ελλάδα να για υπερβολικά μέτρα λιτότητας. «Αυτό είναι λάθος», επιμένει ο Σόιμπλε. «Εξ άλλου το λέει ο καθένας που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών ακόμη και στη προσωπική ζωή του, ότι η διαδικασία πτώχευσης τον τραβά προς τα κάτω. Η αιτία είναι άλλη. Η Ελλάδα έζησε πάνω από τις δυνατότητές της και ο δρόμος της λιτότητας είναι μονόδρομος. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι επίπονη διαδικασία,  γι αυτό και λέω ότι μόνο τα μέτρα λιτότητας δεν βοηθούν την Ελλάδα. Η οικονομία της πρέπει να ορθοποδήσει, γι αυτό εργαζόμαστε εντατικά».O κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει το γερμανικό μερίδιο στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ήδη από το 2012. "Όσο πιο γρήγορα πάρει τους πόρους ο μηχανισμός τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη θα κερδίσει στις αγορές", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας
"Τα μέτρα λιτότητας μονόδρομος"O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε επίσης ότι οι χρονοβόρες και σκληρές διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζουν την ΕΕ συνιστούν στρατηγικό μειονέκτημα. "Για ένα μεγάλο διάστημα είχαμε χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς οι ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης των αποφάσεων ήταν πολύπλοκες. Αυτά δεν τα καταλαβαίνουν οι επενδυτές στην Ασία ή την Καλιφόρνια. Την εμπιστοσύνη που χάσαμε δεν μπορούμε να την ανακτήσουμε εν μια νυκτί. Μεθαύριο Τρίτη, στις Βρυξέλλες, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις γα να δοθεί σάρκα και οστά στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Θα συμμετάσχει και η Βρετανία με το καθεστώς του παρατηρητή. Το σχέδιο συμφωνίας βρίσκεται εδώ και μέρες στις 27 πρωτεύουσες. Το κύριο πρόβλημα είναι πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις ώστε να ανοίξει η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος χωρών δημοσιονομικά απείθαρχων. Η Γερμανία επείγεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της συμφωνίας γύρω στα τέλη Ιανουαρίου ώστε να εγκριθεί τον Μάρτιο.
DPA/ DLF/ Σταμάτης Ασημένιος, Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment