Wednesday, July 7, 2010


Τελωνειακή ένωση Ρωσίας με «γείτονες»

Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα

Σε ισχύ τίθεται και επισήμως από σήμερα η τελωνειακή ένωση Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν, ύστερα από την υπογραφή που έβαλαν στον σχετικό τελωνειακό κώδικα οι ηγέτες των τριών κρατών χθες στην Αστανά, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (EurAsEC). Τυπικά, η τελωνειακή ένωση είχε ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου, αλλά ήταν αδύνατον να τεθεί σε εφαρμογή καθώς δεν είχε επικυρωθεί ο τελωνειακός κώδικας. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζαχστάν τον επικύρωσαν από τον Ιούνιο, ενώ ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο, έβαλε την υπογραφή του μόλις το Σάββατο. Στην Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα, εκτός από τη Ρωσία, το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία, μετέχουν το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν.

Παρά το σαφώς βελτιωμένο κλίμα στις σχέσεις Μόσχας-Μινσκ, ο α΄ αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκορ Σουβάλοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του διακυβερνητικού συμβουλίου της EurAsEC, τόνισε ότι οι διαφορές Ρωσίας και Λευκορωσίας για τους δασμούς στις εξαγωγές παραμένουν. Τα σημεία τριβής είναι οι δασμοί εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στο Μινσκ και οι δασμοί εισαγωγής ξένων αυτοκινήτων και αεροσκαφών εντός του χώρου της τελωνειακής ένωσης. Αυτά τα ζητήματα υπήρξαν και η αιτία για την καθυστέρηση επικύρωσης του συνόλου των επιμέρους συμφωνιών για την τελωνειακή ένωση από τη Λευκορωσία.

Η τελωνειακή ένωση των τριών κρατών φαίνεται να προσελκύει και άλλους μνηστήρες. Η νέα πρόεδρος του Κιργιζιστάν, Ρόζα Οτουνμπάγεβα, υποστήριξε πως η χώρα της εξετάζει και αυτή το ενδεχόμενο προσχώρησης. Το ίδιο και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Ιμομάλι Ραχμόν.

Η συμφωνία περιλαμβάνει είκοσι έγγραφα -μεταξύ των οποίων η εγκαθίδρυση κοινού οικονομικού χώρου μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης- τα οποία υπογράφηκαν στη σύνοδο της EurAsEC. kATHIMERINI.

No comments:

Post a Comment