Κοινωνία | 09.07.2010
Η Ελληνίδα Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου στην επιτροπή ενσωμάτωσης του SPD
Από τα δύο μεγάλα λαϊκά κόμματα της Γερμανίας οι Χριστιανοδημοκράτες είναι εκείνοι που προηγούνται στη προώθηση της ενσωμάτωσης των ξένων στη γερμανική κοινωνία. Είναι εκείνοι που π.χ. το 2005 δημιούργησαν θέση υφυπουργού για θέματα ενσωμάτωσης, συνέστησαν το Συμβούλιο Ενσωμάτωσης υπό την αιγίδα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και το «διαρκές Συνέδριο για θέματα του Ισλάμ» υπό την αιγίδα του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών. Οι Σοσιαλδημοκράτες για να κερδίσουν έδαφος δημιούργησαν την πρώτη Επιτροπή για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση.
Το SPD επαναπαύθηκε στα δεδομένα του παρελθόντος
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ζίγκμαρ Γκάμπριελ - πρόεδρος του SPDΣτην ιδρυτική συνεδρίαση της νέας παγγερμανικής επιτροπής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στην παρουσίαση της επιτροπής ο κ. Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι το κόμμα του καθυστέρησε στα θέματα ενσωμάτωσης και προσπάθησε να ερμηνεύσει το γιατί: «Το SPD επαναπαύτηκε στο ότι είναι το κατ' εξοχήν κόμμα των μεταναστών. Αυτό όμως είναι πια παρελθόν. Διότι διαπιστώνουμε ότι όπως ακριβώς οι Γερμανοί το ίδιο και οι πολίτες ξένης καταγωγής παρουσιάζουν διαφορές στον τρόπο ζωής, στο κοινωνικό περιβάλλον και στον πολιτικό τους προσανατολισμό. Αυτό σημαίνει πως για να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό με τα άλλα κόμματα θα πρέπει για να κερδίσουμε αυτούς τους πολίτες να καταβάλουμε και εμείς συγκεκριμένες προσπάθειες.»
«Θέλουμε μια κοινωνία με ίδιες ευκαιρίες για όλους»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το 9% των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2009 και πάνω από το 50% των νεογέννητων στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν τουλάχιστον ένα γονέα με ξένη υπηκοότητα. Τα δύο αυτά στοιχεία αποδεικνύουν σαφέστατα ότι η σύνθεση του πληθυσμού της Γερμανίας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Η ενασχόληση λοιπόν των κομμάτων με ζητήματα που αφορούν τους ξένους δεν μπορεί να έχει όπως στο παρελθόν συμπληρωματικό χαρακτήρα, άλλα πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτικού τους προγράμματος και της δραστηριότητάς τους. Για την Ελληνίδα σοσιαλδημοκράτη πολιτικό Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου αυτό σημαίνει πριν απ’ όλα: «Τα παιδιά που γεννιούνται τώρα από ξένους γονείς, σε 20 χρόνια θα είναι Γερμανάκια. Θα πρέπει όμως από τώρα να τα εντάξουμε στην κοινωνία μέσω της παιδείας, αλλά και των ειδικών προγραμμάτων για να φτάσουν το επίπεδο των Γερμανών. Μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ζοφερή προοπτική τα παιδιά αυτά να ζουν αργότερα από το ταμείο ανεργίας. Μόνον έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε όλα τα φαινόμενα της ξενοφοβίας. Θέλουμε μια κοινωνία με ίδιες ευκαιρίες για όλους.»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η 43χρονη Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου μεγάλωσε στη Γερμανία. Σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αναδείχθηκε στην πορεία σε στέλεχος και σήμερα είναι πρόεδρος του κόμματος στην πόλη Βαϊνχάιμ και πλειοψηφούσα δημοτικός σύμβουλος και μέλος του προεδρείου του SPD στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ανάλογες είναι και οι βιογραφίες και των άλλων 49 Σοσιαλδημοκρατών μεταναστευτικής καταγωγής που απαρτίζουν την νεοσύστατη Επιτροπή για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση. Οι άνθρωποι αυτοί, πάρα τα όποια κομματικά πόστα που κατέχουν, εκτιμούν ότι δεν προωθούνται τελικά ως στελέχη του κόμματος, όσο οι Γερμανοί σύντροφοί τους. Και αυτός είναι ο δεύτερος στόχος εργασίας της επιτροπής, όπως υπογραμμίζει η κ. Κυργιανέ-Εφραιμίδου στόχος «να αποδείξουμε ότι αξίζουμε ακόμη περισσότερα.»
Αυτός είναι και ο στόχος του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στην ερώτηση της Deutsche Welle εάν το επόμενο συνέδριο του κόμματος θα εκλέξει στο προεδρείο του κόμματος και στελέχη μεταναστευτικής καταγωγής ο κ. Γκάμπριελ απάντησε ότι «θα κάνω το παν για την υλοποίηση αυτού του στόχου.»
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου /dw
No comments:
Post a Comment