Saturday, July 17, 2010

Επιχείρηση ανάδειξης του «άλλου δρόμου»

Του Γιωργου Π. Τερζη

Την επιχείρηση «εκλαΐκευσης» του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, του «άλλου δρόμου», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ξεκινά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αιχμή την παρουσία του ίδιου του κ. Σαμαρά στην Περιφέρεια, με πρώτους σταθμούς τα Ιωάννινα και τη Μυτιλήνη, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες τόσο για το μερίδιο ευθυνών που πραγματικά αντιστοιχεί στις κυβερνήσεις της όσο, κυρίως, για τη βασιμότητα της οικονομικής πρότασης που καταθέτει. Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να περιορισθεί σε κλειστά κομματικά ακροατήρια, αλλά θα επιδιώξει να βρεθεί ανάμεσα στους πολίτες και να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους.

Το έργο της «απλούστευσης» της πρότασης, αλλά και της προώθησής της της σε διαφορετικά ακροατήρια έχει αναλάβει η ομάδα των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, επί των οικονομικών, όπως οι κ. Χρ. Λαζαρίδης, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Μηταράκης, Γ. Μουρμούρας και Θ. Βάρδας. Παράλληλα, σχεδιάζονται περιοδείες και επισκέψεις κομματικών στελεχών, με τα οικονομικά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Στη Ν.Δ. διαπιστώνουν ότι ήδη η κυβέρνηση αναγνωρίζει το αναπτυξιακό έλλειμμα που επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και αναμένουν πολιτική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ με σχετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ως απάντηση, η Ν.Δ. θα επιμένει ότι απαιτούνται ταχύτεροι ρυθμοί, θα ανεβάσει τους τόνους της κριτικής για όποιες κυβερνητικές αβελτηρίες και θα παρουσιάζει ως υιοθέτηση των δικών της θέσεων κάθε σχετική πρωτοβουλία των κυβερνητικών στελεχών.

Βάρος στα αυτοδιοικητικά

Οι προσεχείς ημέρες αναμένεται να είναι ώρες αποφάσεων για την ηγεσία του κόμματος σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Κατά πληροφορίες, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί γι’ αυτό τον λόγο την προσεχή Τρίτη θα «κλείσουν» και επισήμως σειρά υποψηφιοτήτων και, δεν αποκλείεται, να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Μετά το χρίσμα στον κ. Νικ. Κακλαμάνη, η Ρηγίλλης μοιάζει να κινείται στην ίδια λογική και έναντι σειράς εν ενεργεία δημάρχων του λεκανοπεδίου Αττικής που επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Καίτοι, πολλοί εξ αυτών στήριξαν δυναμικά την κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά τις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου και αρκετοί διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτή.

Το σκεπτικό της Ρηγίλλης είναι ότι, πέραν της προτεραιότητας που ούτως ή άλλως έχουν οι εν ενεργεία δήμαρχοι (σ.σ. με εξαίρεση τον κ. Β. Παπαγεωργόπουλο στη Θεσσαλονίκη που απεσύρθη), η στήριξή τους περιορίζει το ενδεχόμενο διαρροών από ψηφοφόρους που πλέον τάσσονται στο πλευρό της πρώην υπουργού.

Υψηλής επικινδυνότητας θεωρούνται, ωστόσο, οι περιπτώσεις της περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά, όπου η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να αναμένει τις τελευταίες μετρήσεις δημοτικότητας για να προχωρήσει στην τελική της επιλογή, αλλά και της Κρήτης όπου αναζητείται υποψηφιότητα, ακόμη και εν ενεργεία βουλευτή, προκειμένου να σηκώσει το δύσκολο έργο της διεμβόλησης των δυνάμεων που διατηρούν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η οικογένεια Μητσοτάκη στο νησί.kathimerini.

1 comment:

  1. Mα ο Σαμαράς το φώναζε από μήνες ,η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική.Τώρα προσπαθεί ο ΓΑΠ να τα εκλαικέύσει τις Σαμαρικές ιδέες και να προχωρήσει?Η χώρα θέλει ανάπτυξη, δεν θα πετύχει τίποτα με το να αποστραγγίσει τον κόσμο και οι αλλαγές του θα μέινουν μισές ,ετσι καταλαβαίνω. Τέλος πάντων προχωρείστε γιατί καταλαβαίνω πως έχετε δυσκολίες.

    ReplyDelete