Tuesday, July 20, 2010

Πολιτισμός | 20.07.2010

To Eboοk θα αλλάξει τον κόσμο του βιβλίου;

Η ψηφιακή τεχνολογία επιρεάζει τη ζωή μας καθημερινά. Μετά τον ήχο και την εικόνα ήρθε τώρα η σειρά του βιβλίου. Το βιβλίο γίνεται πλέον ηλεκτρονικό και ονομάζεται Ebook. Θα καταφέρει ωστόσο να καθιερωθεί στην αγορά;

Για τους μεν θιασώτες το ηλεκτρονικό βιβλίο, το Ebook, είναι πολύ καλύτερο από το συμβατικό, το τυπωμένο βιβλίο, είναι φιλικό προς το περιβάλλον, δεν χρειάζεται χαρτί παρά μόνο μια οθόνη και πρακτικό διότι μπορείς να έχουν μαζί σου ολόκληρη βιβλιοθήκη. Για τους δε αντιπάλους οι συσκευές ανάγνωσης κειμένων είναι απρόσωπες και κρύες. Απουσιάζει η μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού, το τσάκισμα των σελίδων, οι σημειώσεις με μολύβι. Και όμως τίποτα δεν συζητιέται στην αγορά του βιβλίου όσο το Ebook.Τα βιβλιοπωλεία του σήμερα...Τα βιβλιοπωλεία του σήμερα...

Αν και οι πωλήσεις τόσο των συσκευών, όσο και της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας είναι ακόμα εξαιρετικά περιορισμένες οι άνθρωποι του βιβλίου εκφράζουν φόβους για το μέλλον. Πώς όμως κινείται η αγορά των Ebook για παράδειγμα στη Γερμανία; Ο Ρόλαντ Σιλντ που εργάζεται στην Λιμπρέκα, ένα διαδικτυακό κατάστημα ηλεκτρονικών βιβλίων εξηγεί: «Στη Γερμανία οι πωλήσεις κυμαίνονται ακόμα κάτω του 1%. Οι χαμηλές πωλήσεις έχουν δύο αιτίες. Πρώτον, υπάρχουν λίγα ευπώλητα σε Ebook. Δεύτερον, δεν υπάρχουν ακόμα στην αγορά ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης που να πείθουν τους βιβλιόφιλους. Για το λόγο αυτό περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις συσκευές που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες το iPad και θα έχουν καθώς φαίνεται όμοιες αρετές».

Τα βιβλιοπωλεία θα πωλούν Ebooks

Το βιβλίο του αύριο...Το βιβλίο του αύριο...Το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Λιμπρέκα διαθέτει σήμερα 25.000 τίτλους. Συγκριτικά στην γερμανική αγορά βιβλίου κυκλοφορούν σήμερα περίπου 1,2 εκ. βιβλία. Ωστόσο το Ebook διαδίδεται σταθερά. Εύλογο είναι συνεπώς το ερώτημα τι θα γίνουν με τα βιβλιοπωλεία αν ο κόσμος δεν ζητά πια βιβλία όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Μια πιθανή απάντηση δίνει ο Χερμαν-Αρντ Ρίτμιλερ, διευθύνων σύμβουλος ενός κλασικού βιβλιοπωλείου, το οποίο όμως διαθέτει και Ebooks: «Αν θελήσετε να αγοράσετε ένα Ebook θα πρέπει να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες διαφόρων εκδοτών. Ενώ αν έρθετε στο δικό μας βιβλιοπωλείο θα βρείτε τα ηλεκτρονικά βιβλία των περισσότερων εκδοτών. Εμείς, βλέπουμε το ηλεκτρονικό βιβλίο σαν ευκαιρία και όχι σαν πρόβλημα. Ούτως ή άλλως εμείς ως βιβλιοπώλες έχουμε συμβουλευτικό ρόλο. Δεν μας απασχολεί αν το βιβλίο που διαθέτουμε έχει συμβατική ή ηλεκτρονική μορφή. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα τυπώνονται μόνο ειδικές εκδόσεις, σημαντικά λογοτεχνικά έργα και όχι κάθε βιβλίο, όπως γίνεται ακόμα σήμερα".

Nadine Wojcik/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

1 comment:

  1. Eχω την εντύπωση της συνύπαρξης.Το βιβλίο στην μορφή που το γνωρίζουμε είναι θησαυρός που μένει, δεν ξέρω το ebook για να εχω γνώμη.

    ReplyDelete