Friday, July 23, 2010

«Ζητώ να επιστρέψουν τον μισό Παρθενώνα στην Ελλάδα»

«E» 23/7
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

«Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Νότια Ουαλία, οι υπουργοί της θεωρούν σκόπιμο να φέρουν ενώπιον της Βουλής ζητήματα όπως η τύχη μαρμάρων ηλικίας 2.500 ετών».

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Ζητώ να επιστρέψουν τον μισό Παρθενώνα στην Ελλάδα»

Αυτό υπογραμμίζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Δε Ντέιλι Τέλεγκραφ», που αναφέρεται στη στήριξη του αιτήματος της Ελλάδος για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, από δύο βουλευτές της Βουλής της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και υπουργούς της πολιτειακής κυβέρνησης.

Οι υπουργοί, στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι η υπουργός Τεχνών, Βιρτζίνια Τζατζ και η υπουργός Τοπικής Κυβέρνησης, Μπάρμπαρα Πέρι, που σε έκκλησή τους στην πολιτειακή Βουλή έκαναν λόγο για συμπεριφορά «αποικιακής δύναμης» από πλευράς Βρετανικού Μουσείου (η πρώτη), από το οποίο ευχήθηκαν να εισακουστούν (η δεύτερη).

Εκκληση
Οι υπουργοί ενήργησαν υπέρ των ψηφοφόρων ελληνικής καταγωγής των εκλογικών εδρών τους, οι οποίοι είναι πολυάριθμοι - περίπου 3.000 στο Στράθφιλντ (σύμφωνα με το δημοσίευμα και το γραφείο της κ. Τζατζ). «Δεν ζητώ από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει κάποιο βάζο ή κάποιο άγαλμα με μέλη που λείπουν» τόνισε η κα Τζατζ. «Του ζητώ να επιστρέψει τον μισό Παρθενώνα, να τον επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να επανενωθεί με το υπόλοιπο του εαυτού του. Θα ήταν σαν να εκτίθετο η Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ενώ το χαμόγελό της θα εκτίθετο στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο».

Υπογράμμισε επίσης ότι αντίστοιχη έκκληση έχει κάνει και βουλευτής των Φιλελευθέρων ενώπιον της Ομοσπονδιακής Βουλής. Από το γραφείο της δήλωσαν ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, της ζήτησε να αναφερθεί στο ζήτημα και ήταν παρών κατά την ομιλία της στη Βουλή. Η κ. Πέρι δήλωσε ότι «η Νέα Νότια Ουαλία έχει έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό Ελληνοαυστραλών, πολλοί εκ των οποίων ζουν στην εκλογική έδρα μου στο Ομπουρν. Πολλούς εξ αυτών δικαίως απασχολεί αυτό το συνεχιζόμενο διεθνές ζήτημα. Απλώς δημοσιοποιώ τις θέσεις τους», είπε.

1 comment:

  1. Νομίζω να χρειάζεται διεθνής σταυροφορία τώρα που υπάρχει στην Μ.Βρεττανία υπεύθυνη και λογικά σκεπτόμενη κυβέρνηση, για την επιστροφή των μαρμάρων του παρθενώνα. Δεν θέλω να μπώ στην φιλοσοφία των δυό βουλευτών πού έφεραν το θέμα στην δημοσιότητα, αλλά η Βρεττανία πρέπει να αναλογιστεί τι μας συνδέει ιστορικά, για να εξαλείψει το κάρφος της νοοτροπίας του Ελγιν πού δεν συνάδει την πορεία και την ψυχολογία των λαών μας .Συνδέσατε το μνημείο στην ολότητά του παρακαλώ, ποιούμαι Εκκληση .-

    ReplyDelete