Friday, July 23, 2010

Ιράν: Aνακοίνωσε συμφωνία με Τουρκία για αγωγό φυσικού αερίου
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα αρνείται κάθε συμφωνία.

Το ενδεχόμενο τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με ιρανικό φυσικό αέριο επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού, με στόχο τη μεταφορά αυτού του ενεργειακού πόρου από το Ιράν στην Τουρκία - και μέσω αυτής στην Ευρώπη. Η Άγκυρα αρνείται κάθε σχετική εμπλοκή και η τουρκική εταιρία Som Petrol γνωστοποιεί ότι είναι ο εταίρος.

Στην ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου διευκρινίζεται ότι «η συμφωνία, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την κατασκευή του μήκους 600 χιλιομέτρων αγωγού υπογράφηκε, την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου στην Τουρκία». Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη θα καταβάλει τέλη διέλευσης στη γείτονα, για να εξάγει ιρανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω αυτού του αγωγού. «Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της National Iranian Gas Export Co. και της τουρκικής ASB Co.», δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου ο επικεφαλής της πρώτης, Τζαβάντ Οτζί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο «αγωγός δίνει τη δυνατότητα στο Ιράν να εξάγει 50 με 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα. Θα κατασκευαστεί μέσα σε τρία χρόνια».

Η Άγκυρα αρνείται κάθε εμπλοκή

Διευκρινίσεις ότι ούτε η Άγκυρα ούτε η τουρκική κρατική εταιρία αγωγών Botas έχουν υπογράψει τέτοια συμφωνία έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. «Ούτε η τουρκική κυβέρνηση, ούτε η Botas εμπλέκονται στην ύψους 1 δισ. ευρώ συμφωνία με το Ιράν για κατασκευή αγωγού. Είναι γνωστό ότι πολλές εταιρίες του ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία επιδεικνύουν ενδιαφέρον σε αγωγό με το Ιράν», τόνισε ο Τανέρ Γιλντίζ.

Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος είπε ότι δεν καρποφόρησαν οι συνομιλίες για συμμετοχή της Τουρκίας στην ανάπτυξη του γιγάντιου κοιτάσματος Νότιο Παρς, στο Ιράν και διακόπηκαν.

Το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος - μετά τη Ρωσία - προμηθευτής φυσικού αερίου της ιδιαίτερα εξαρτημένης από εισαγωγές ενέργειας Τουρκίας, έχοντας εξάγει πέρυσι στη γείτονα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι δύο χώρες σκόπευαν να διευρύνουν την ενεργειακή συνεργασία τους και η Άγκυρα είχε υποσχεθεί να επενδύσει 5,5 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη παραγωγής 20 με 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο από το Νότιο Παρς. Τον περασμένο Απρίλιο, η Τουρκία είχε πει ότι το Ιράν ενδέχεται να εξάγει φυσικό αέριο στην Ελβετία μέσω αγωγού που θα διέρχεται από τουρκικά εδάφη, καταβάλλοντας τέλος διέλευσης στη γείτονα.

Η Som Petrol δηλώνει εταίρος στον τουρκο-ιρανικό αγωγό

Στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της τουρκικής ενεργειακής εταιρίας Som Petrol Σιτκί Αγιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η εταιρία του υπέγραψε συμφωνία με την Iranian National Gas Export Co. για την κατασκευή αγωγού. Μιλώντας στο Ρόιτερ, ο Σιτκί Αγιάν είπε ότι η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού θα είναι 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα και ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του τοποθετείται εντός του 2014.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 comment:

  1. είδες η Τουρκία πως κάνει τις δουλιές της ,πως εξυπηρετεί τους στόχους της, σε μια υφέρπουσα παγκόσμια αναρχία?

    ReplyDelete