Tuesday, July 10, 2012


Πολιτική

Ραντεβού το Σεπτέμβριο

Oι εξελίξεις στις αγορές πίεσαν χθες το Eurogroup να λάβει άμεσα αποφάσεις για την Ισπανία και να δρομολογήσει «διευκολύνσεις» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο τιμόνι παραμένει προς το παρόν ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.
Ήταν 2:00 το πρωί όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσήλθε στη συνέντευξη τύπου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις δεν οφειλόταν πάντως σε διαφωνίες ως προς τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup. Η Γαλλία είναι αντίθετη με την ανάληψη της προεδρίας από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έτσι η απόφαση αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά. Μέχρι τα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του επομένου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραμένει στη θέση του.

Στήριξη των ισπανικών τραπεζών
30 δισ. μπορούν να εκταμιευθούν άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση
Σε τηλεφωνική διάσκεψη στις 9 Ιουνίου το Eurogroup είχε συμφωνήσει να διαθέσει πιστώσεις ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Χθες οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τις προϋποθέσεις. Όσο δεν υπάρχουν ακόμα συγκριμένοι αριθμοί για τις ανάγκες του ισπανικού τραπεζικού τομέα οι υπουργοί θεωρούν δεδομένα τα 100 δισεκατομμύρια. «30 δισ. μπορούν να εκταμιευθούν εντός του Ιουλίου» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προηγουμένως όμως το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να δοθεί στην Ισπανία διορία μέχρι το 2014 για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

Το Σεπτέμβριο αποφάσεις για Ελλάδα και Κύπρο
«Είναι ακόμα νωρίς για αποφάσεις» εκτιμά ο Β. Σόιμπλε
Η τρόικα κατέθεσε χθες στο Eurogroup τις εκτιμήσεις για την κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως αναμένονταν, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην επίτευξη των στόχων λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων. Στο τραπέζι βρίσκεται τώρα το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα διορία για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το ισπανικό πρότυπο.
«Το αίτημα της Ελλάδα για αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής αναμένεται τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πάντως, οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για τον Αύγουστο θα καλυφθούν, σύμφωνα με το γερμανόφωνο Reuters.

Όσον αφορά την Κύπρο, ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη η Λευκωσία θα πρέπει να προωθήσει ριζικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο είναι ακόμα νωρίς για αποφάσεις» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι όποιες αποφάσεις αναμένονται το νωρίτερο το Σεπτέμβριο.

Τραπεζική εποπτική αρχή

Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν εκτενώς για έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε μια τραπεζική εποπτική αρχή. Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ότι η εποπτική αρχή είναι προϋπόθεση για να λάβουν οι τράπεζες χρήματα απευθείας από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM. Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η αρχή έρχεται καθυστερημένα για την Ισπανία. «Όλα αυτά θέλουν χρόνο» τόνισε.

Πώς αντριδρούν οι αγορές;
Και μετά το Eurogroup η πίεση προς την Ισπανία θα συνεχιστεί...
Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν δείχνουν να πείθουν τις αγορές. Ο δρόμος για την ένωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είναι για τις αγορές υπερβολικά μακρύς και χρονοβόρος. Το ευρώ καταγράφει από το πρωί απώλειες, ενώ η Ισπανία εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από τις αγορές. Παρά τη μικρή μείωση στα επιτόκια για 10ετή ομολόγα το επιτόκιο παραμένει και σήμερα στα χθεσινά επίπεδα, γύρω στο 7%.
Την ίδια στιγμή η Μαδρίτη ζητά την άμεση βοήθεια της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι με τις αγορές ομολόγων θα πειστούν οι αγορές ότι οι επιθέσεις κατά του ευρώ είναι ανώφελες. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι μόνο διαρθρωτικές αλλαγές στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους.
Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι αντίθετος στη λήψη αποφάσεων υπό πίεση: «Οι αγορές θα ήθελαν γρήγορες απαντήσεις» είπε. Όμως οι πολιτικές αποφάσεις χρειάζονται χρόνο.

Spiegel Online / RTRD / DPA / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                                                      dw de

No comments:

Post a Comment