Monday, July 23, 2012


Πρωτοβουλία Σαμαρά για τις… θείες από το Σικάγο

Share
Το «φάκελο αποκρατικοποιήσεις» ανοίγει άμεσα η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και ότι θα πρέπει να «τρέξουν» αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, με την προσωπική υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά, θα προωθηθεί δέσμη μέτρων και σε συνδυασμό με τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ο στόχος θα είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για εταιρίες και ακίνητα του Δημοσίου να μετουσιωθεί σε πράξεις και συμφωνίες. Ο πρωθυπουργός έχει βάλει προσωπικό στόχο να παρουσιάσει αποτελέσματα στο πεδίο αυτό μέχρι τη ΔΕΘ και να έχει προωθήσει σημαντικές διακρατικές συμφωνίες ώστε να κάνει σαφές ότι «πολιτική βούληση υπάρχει και δεν είναι θεωρητική».
Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αυτή την περίοδο ένα κυρίαρχο μέσο προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων προς τη χώρα, ένα πρόγραμμα που έχει εκτραπεί πλήρως: από το στόχο εσόδων των 50 δισ. ευρώ έως το 2015, πλέον, οι εκτιμήσεις θέλουν αυτό το ποσό να καθίσταται εφικτό έως το 2022. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν φτάνουν μόνο οι θυσίες των πολιτών και η επιβολή φόρων, αλλά θα πρέπει και το Δημόσιο να μπει σε νέα τροχιά, με το πρόγραμμα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας να είναι βασικός πυλώνας αλλά και δέσμευση προς τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τρέξουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του χρόνου που χάθηκε έως σήμερα, εστιάζοντας σε δύο τομείς:
- Πρώτον, την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα άρει τα διοικητικά εμπόδια από πλευράς Δημοσίου στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι για να προχωρήσουν έξι αποκρατικοποιήσεις φορέων που βρίσκονται σε εξέλιξη -από το IBC μέχρι τα Κρατικά Λαχεία- απαιτούνται 77 ενέργειες-αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου!
- Δεύτερον, προωθούνται αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο διά χειρός του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Στόχος του υπουργείου είναι οι υπηρεσίες του να «μετεξελιχθούν από τροχοπέδη σε καταλύτη ανάπτυξης», όπως σχολίαζαν σχετικά αρμόδιες πηγές, μιλώντας στον «ΤτΚ».
Ενδιαφέρον από Ινδούς, Άραβες και Ρώσους
Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις έχει εκφραστεί από την Ασία και εσχάτως από την Ινδία, ενώ Ρώσοι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και την ενέργεια. Από κοντά βρίσκονται βορειοευρωπαϊκοί όμιλοι και Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι «φλερτάρουν» με τον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και με την ενέργεια. Αλλά και Άραβες θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στις τουριστικές υποδομές, αν και οι εν λόγω επενδυτές δεν λαμβάνουν εύκολα αποφάσεις.
Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις είναι κομβικός, καθώς σήμερα χειρίζεται 28 τέτοιες. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους, ενώ συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.
Ωστόσο, απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, αν λάβει κανείς υπόψη ότι κατά τον αρχικό σχεδιασμό το 85% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2012 ήταν προγραμματισμένο για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 3 δισ. ευρώ και τα έσοδα εν τέλει δεν θα ξεπεράσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 300 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφορά κατά 90% σε πώληση δικαιωμάτων γης και παραχώρηση υποδομών και πέρα από τις εισπράξεις η πραγματική αξία του έγκειται στις επενδύσεις που οι επενδυτές θα υλοποιήσουν μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων, προκειμένου να αναπτύξουν είτε τη γη είτε τις υποδομές που ανέλαβαν.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να «ξεκολλήσει» και το fast track στους τομείς αυτούς, εκτιμώντας ότι, αν ολοκληρωθούν οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις ή επενδύσεις με επιτυχία, «θα ανοίξει η όρεξη ξένων επενδυτών», όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς σχετικά, καθώς πολλοί ευρωπαϊκοί όμιλοι, ιδιαίτερα στο κομμάτι των ξενοδοχειακών μονάδων, θεωρούν ότι μπορούν στο μέλλον να αγοράσουν φθηνότερα, τηρώντας για την ώρα στάση αναμονής.
Επίσης, η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί χρόνος και στην περίπτωση του ολλανδικού ομίλου Vopak, του μεγαλύτερου παγκοσμίως στον κλάδο αποθήκευσης καυσίμων, ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο fast track για να υλοποιήσει επένδυση ύψους έως 500 εκατ. ευρώ στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) καυσίμων στην Κρήτη.
Ένας υπάλληλος για κάθε επένδυση
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη θέσει επί τάπητος τον αναπτυξιακό νόμο και τις βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να ενισχυθούν επενδυτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνεται ένα Εθνικό Αδειοδοτικό Σύστημα, στη δε Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων θα δημιουργηθούν ειδικές ομάδες εργασίας που θα συντονίζουν τις αδειοδοτικές ανάγκες.
Επίσης, τα στάδια που απαιτούνται για τις επενδύσεις θα συντμηθούν και όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά θα διεξάγονται παράλληλα. Η στρατηγική προβλέπει να υπάρξουν αλλαγές και στη λειτουργία του Invest in Greece, όπου θα αντιστοιχεί ένας υπάλληλος για κάθε επένδυση, δηλαδή θα υπάρχει μόνο ένα σημείο επαφής μεταξύ των επενδυτών και του Ελληνικού Δημοσίου.
Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων
- Μέχρι το τέλος του 2011 ολοκληρώθηκαν 4 αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,56 δισ. σε μετρητά.- Το 2012 ξεκίνησε η διαδικασία για 6 αποκρατικοποιήσεις, συνολικών αναμενόμενων προσόδων ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι οι 2 θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.Έχει  εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 17 ομίλους για τη ΔΕΠΑ (προκρίθηκαν οι 14), 9 για το Ελληνικό, 3 για τα Κρατικά Λαχεία και 3 για το ΙΒC.
- Σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις, με εκτιμώμενο ύψος προσόδων 2,5 δισ. ευρώ.
- Για 13 αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία.
- Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 δημόσιους φορείς.
Ροή Χαϊκού, στον Τύπο της Κυριακής 
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

No comments:

Post a Comment