Monday, July 2, 2012


Αγγίζουν το «σωματίδιο του Θεού»

Το CERN αναμένεται να ανακοινώσει την ύπαρξη του μποζονίου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012
Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στους επιστήμονες του CERN ότι επιτέλους ανακάλυψαν το μποζόνιο του Χιγκς - γνωστότερο και ως «σωματίδιο του Θεού». Και για τον λόγο αυτόν, μεθαύριο Τετάρτη, οργανώνουν μια συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των πολύμηνων ερευνών τους. Στην παρουσίαση θα παραστούν οι τέσσερις από τους θεωρητικούς φυσικούς που βρίσκονται εν ζωή και οι οποίοι είχαν πρώτοι προτείνει την ύπαρξη του σωματιδίου πριν από 48 χρόνια.
Ανάμεσά τους ο Πίτερ Χιγκς, 83 χρονών, ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το όνομα του οποίου δόθηκε στο σωματίδιο, και ο Τομ Κίμπλ, 79 ετών, ομότιμος καθηγητής στο Ιμπέριαλ Κόλετζ του Λονδίνου.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η ύπαρξη του σωματιδίου θεωρείται κατά 99,99% σίγουρη. Από τα πειράματα που έχουν γίνει στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN προέκυψε ότι ο βαθμός βεβαιότητας της ύπαρξης του μποζονίου ανέρχεται στην κλίμακα τέσσερα σίγμα. Αν ο βαθμός βεβαιότητας ήταν πέντε σίγμα, τότε η ύπαρξη του μποζονίου θα θεωρείτο 99,99995% σίγουρη.
Ο καθηγητής Τζον Ελις, που είναι κορυφαίος φυσικός στο CERN, ανέφερε την εκτίμηση ότι τα συνδυασμένα αποτελέσματα των δύο ανεξάρτητων επιστημονικών ομάδων που εργάστηκαν για την ανακάλυψη του μποζονίου θα έχουν βαθμό αξιοπιστίας πάνω από πέντε σίγμα.TA NEA

No comments:

Post a Comment