Monday, July 9, 2012

Η μάχη στη ΒουλήΣτο Eurogroup με όπλο την ψήφο εμπιστοσύνης

Οπλισμένη με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής μεταβαίνει η κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup, που αναμένεται να επαναλάβει μια από τις γνωστές μαραθώνιες συνεδριάσεις του, εξετάζοντας σειρά καυτών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ελλάδας. 

Υπό την δαμόκλειο σπάθη της έκθεσης της τρόικας, αλλά και τον κίνδυνο να «παίξουν» πάλι με τη δόση οι εταίροι, η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι να πειστούν οι δανειστές πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. 

Ήδη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης έχει δηλώσει στο Ρόιτερ’ς πως «δεν θα υπάρξει περαιτέρω αποδέσμευση κεφαλαίων για την Ελλάδα εάν δεν διαπιστωθεί πρώτα ότι η Αθήνα πληροί τους όρους του μνημονίου και το πρόγραμμα έχει ξαναμπεί σε σωστή τροχιά». 

Οι αποφάσεις της 29ης Ιουνίου δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ λόγω των αντιδράσεων εντός της ευρωζώνης και πιστεύεται πως, αν και οι αγορές και οι περιστάσεις πιέζουν, δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις πριν από το τέλος του καλοκαιριού. 

Στο μεταξύ, κατά τους τελευταίους ελέγχους της, η τρόικα έχει διαπιστώσει μαύρη τρύπα 2 δις ευρώ στα έσοδα, καθώς και ότι δεν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις, δεν έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν δημόσιοι οργανισμοί, δεν έγιναν απολύσεις στο Δημόσιο και δεν μειώθηκαν οι δημόσιες σπατάλες. 

Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο ρόλο στις μελλοντικές αποφάσεις θα παίξει η διαπίστωση ότι η ύφεση έχει βαθύνει, ενώ η Αθήνα διεκδικεί μερίδιο από τις ευνοϊκές αποφάσεις της 29ης Ιουνίου.

Με 179 Ναι
Ψήφο εμπιστοσύνης με 179 «ναι» (το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς) έλαβε η κυβέρνηση κατά την χθεσινοβραδυνή ονομαστική ψηφοφορία.

«Οχι» είπαν 121 βουλευτές - το σύνολο της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. 

Κατά τη δευτερολογία του λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι τρομοκρατεί όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για τις απειλές που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπολύει μέσα στο Κοινοβούλιο.

Σε δύο αποστροφές του λόγου του, ο κ. Σαμαράς αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους εκπροσώπους του «αβανταδόρους του λόμπι της δραχμής», ενώ υπογράμμισε πως ουδείς μέσα στην αίθουσα προέρχεται από παρθενογένεση και όλοι έχουν πράξει σφάλματα. 

Μάλιστα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς είπε ότι αντιπροσωπεύουν το παλιό, την αντίσταση στην αλλαγή, την οπισθοδρόμηση και την χρεοκοπία. Το πάρτι των ανεύθυνων συντεχνιών τελείωσε, δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε την έξοδο από το ευρώ, πρόσθεσε, είναι ανάπτυξη και επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο απόθεμα περιουσίας και υπενθυμίζοντας ότι από το καλοκαίρι του 2010 η ΝΔ έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. 

Για την Ευρώπη είπε ότι γνωρίζει πως ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να υπάρχει και ανάπτυξη ενώ επεσήμανε ότι για να πετύχουμε οτιδήποτε, πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ. 

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η ΝΔ ζητεί ενότητα, «αυτή την εντολή μας έδωσε άλλωστε ο ελληνικός λαός».

Ο Αλέξης Τσίπρας 

Το Μνημόνιο, το οποίο το χαρακτήρισε πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, επιδείνωσε την κρίση, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. 

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για το ευρώ, αλλά απειλή για τους τοκογλύφους και τις αγορές, ενώ απειλή για το ευρώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το Μνημόνιο προκαλεί την λεηλασία της κοινωνίας και του δημόσιου πλούτου καθώς επίσης και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, κάνοντας λόγο για την επιλογή της εύκολης αντιπολίτευσης που καιροφυλακτεί. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι υπάρχει μια Εθνική γραμμή που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού Σώματος. 

Όπως είπε, θέλουμε την Ελλάδα ασφαλή και ισότιμη στην Ευρώπη και το ευρώ [EUR=X]  και μόνος δρόμος είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους αλλά και ενός ευρύτερου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης συμφωνημένου μεταξύ μας. 

Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι πρωτογενώς δημοσιονομικό. Είναι αναπτυξιακό, είναι πολιτικής και κοινωνικής νοοτροπίας, συμπλήρωσε. 

Όπως τόνισε, το πεδίο διαφωνίας είναι το αίτημά μας για πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή για να μην αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος της ύφεση.

Ο Πάνος Καμμένος 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τον ελληνικό λαό ενώ χαρακτήρισε «παραμύθι» τις 18 προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά. 

Ακόμα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε στο κλείσιμο καταστημάτων, στην αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους τους και στην αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών. 

Ευθύνες επέρριψε στον κ. Βενιζέλο κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για την σημερινή κατάσταση και χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την κυβέρνηση. 

Ο Φώτης ΚουβέληςΔιαφθορά και παραοικονομία λεηλατούν το ΑΕΠ εξαιτίας της άναρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. 

Μάλιστα έκανε λόγο για τεμαχισμένη κοινωνία ενώ υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης. 

Ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση στη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ρεαλιστική και προοδευτική.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος 

Το μνημόνιο δεν έφερε την κρίση αλλά ούτε και την θεράπευσε αφού τα πράγματα χειροτέρευσαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Μιχαλολιάκος. 

Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ομοιογένεια της συγκυβέρνησης ενώ αναρωτήθκε ποιος έφερε τη χώρα στην κρίση. 

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, δεν μάθαμε ποτέ την αλήθεια ούτε για τα αίτια της κρίσης, ούτε για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. 

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, καθώς, όπως είπε, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά το ευρώ. 

Η Αλέκα Παπαρήγα
Θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες όχι από ιδεολογία αλλά από αδυναμία, τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επαναλαμβάνοντας  την θέση του ΚΚΕ ότι το αφορολόγητο πρέπει να είναι στα 20.000 ευρώ και για οικογένεια στα 40.000 ευρώ.

Ο υπουργός των Οικονομικών
«Θα προτείνουμε χρονική μετάθεση του προγράμματος και πέραν του 2014, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ύφεση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Τόνισε όμως ότι «η δυσκολία αυτής της επιμήκυνσης είναι ότι θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και γι΄ αυτό η διαπραγμάτευση χρειάζεται να έχει συναινετικό χαρακτήρα». 

Ο υπουργός έσπευσε νωρίτερα να υπογραμμίσει σε όσους αμφισβητούν την προωθούμενη οικονομική πολιτική, ότι «χωρίς τη χρηματοδότηση το επίπεδο της ευημερίας στη χώρα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1960». Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι «φαίνεται να υπάρχει ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής και διαπραγματευτικής συμπεριφοράς που μπορεί να είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα» αρκεί να υπάρξει ρεαλισμός για την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
 www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment