Wednesday, July 18, 2012


Συζήτηση για την Κύπρο στη Βουλή των Κοινοτήτων

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο18/07/2012 | 18:15Τελευταία Ενημέρωση: 18:15 18/07/2012
Διαφημίσεις GoogleParkway Honda DealsSee our new Honda Vehicles. Enjoy a higher level of sophistication!www.parkwayhonda.comCavalia's OdysseoOdysseo arrives in Toronto May15th Secure your tickets today!www.cavalia.net
Την ανάγκη να ασκηθεί πίεση επί της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ ώστε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, επισήμανε σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο βουλευτής των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Μπάροους.

Ως επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, ο κ. Μπάροους εξασφάλισε τη διεξαγωγή της συζήτησης για τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό και σημείωσε ότι το Λονδίνο δεν πρέπει να ανεχτεί τις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ όσο διαρκεί η κυπριακή προεδρία. Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να μένει απλή παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά να λάβει σοβαρά υπόψη τις ιστορικές ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη.

Ο κ. Μπάροους αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία των Βρετανών βουλευτών που πρόσφατα επισκέφθηκαν βεβηλωμένα νεκροταφεία και ερειπωμένα ή κατεστραμμένα θρησκευτικά μνημεία στα κατεχόμενα συμβάλλοντας στον καθαρισμό τους. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ξαναχτιστούν οι διαρραγέντες δεσμοί μέσω κοινοτικών συνδέσμων, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι ο ρόλος μιας εξωτερικής δύναμης, της Τουρκίας. Προανήγγειλε τη συνέχιση της προσπάθειας καθαρισμού και αναστήλωσης νεκροταφείων και μνημείων με τη σύμπραξη Ε/Κ και Τ/Κ.

Ο Ντέιβιντ Μπάροους στάθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Κύπρου ως προς την αξιοποίηση της ΑΟΖ, κατηγορώντας την Άγκυρα για προκλητική στάση και επιθετική προσέγγιση στο ζήτημα. Επισήμανε ότι η τουρκική κινητοποίηση αποτελεί απειλή για την ανεξαρτησία της Κύπρου, για την οποία η Βρετανία έχει ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη.

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να επαναβεβαιώσει τη στήριξή της στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια. Ο κ. Μπάροους κάλεσε τέλος την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Μπράουν τόνισε τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στα ψηφίσματα για τα Βαρώσια και πρόσθεσε ότι με κάθε ευκαιρία επισημαίνεται στην τουρκική κυβέρνηση η υποχρέωση τήρησης του πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Ο κ. Μπράουν σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους συγγενείς των αγνοουμένων το ζήτημα και καλεί την Τουρκία να επιτρέψει ελεύθερη πρόσβαση ακόμα και σε στρατιωτικές βάσεις στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Ανέφερε εξάλλου ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών μνημείων συνιστά βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών
 ξεκα

No comments:

Post a Comment