H Κίνα εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της ηλιακής ενέργειας, το κόστος παραγωγής πέφτει. Η τάση αυτή ενδέχεται να δώσει ώθηση στον τομέα, ωστόσο o παγκόσμιος ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός.
Τα τελευταία χρόνια η είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και πιο συγκεκριμένα της ηλιακής. Η παραγωγή φωτοβολταϊκών υποδομών μαζικά από μεγάλες κινεζικές βιομηχανίες έχει ρίξει σημαντικά τις τιμές στον χώρο, με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για μείωση του κόστους κατασκευής μιας μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο μισό σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.
Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης
O ανταγωνισμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κορυφώνεται
Κι ενώ ο ενεργειακός οργασμός στην Ασία φαίνεται να μην οπισθοχωρεί –κάθε άλλο μάλιστα-, πολλές αμερικανικές και γερμανικές εταιρίες παραγωγής ηλιακής ενέργειας φυτοζωούν αφού αντιμετωπίζουν ασθμαίνοντας τις εξ ανατολών εξελίξεις. Άμεση συνέπεια ήδη, το κλείσιμο πολλών ηλιακών πάρκων. Εντούτοις η δυνατότητα εισαγωγής φθηνών ηλιακών συνθετών φαίνεται συμφέρουσα για τους ιδιώτες-ιδιοκτήτες ανεξάρτητων πάρκων, αφού θα μπορούν πλέον να ισοσκελίζουν το κόστος κατασκευής με την τελική απόδοση χωρίς απώλειες. Με τον εκσυγχρονισμό των ηλιακών μονάδων παγκοσμίως και την πιο οικονομική υλικοτεχνική υποδομή η απόδοση αναμένεται να εκτοξευθεί.
Ενεργειακός αγώνας δρόμου στη Γερμανία
Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε γερμανικό σπίτι
Η Γερμανία είναι η ηγέτιδα δύναμη στην ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως με απόδοση που αγγίζει περίπου τα 28 GW. Οι ανάγκες της βαριάς βιομηχανίας σε ενέργεια είναι τεράστιες. Προς το παρόν μόνο το 5% αυτών των αναγκών καλύπτεται από ηλιακή ενέργεια. Εδώ και δεκαετίες κυριαρχούν στη γερμανική αγορά τέσσερις μεγάλες εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στη νέα φάση των ανανεώσιμων πηγών (ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιοκαλλιέργειες).
Έρεισμα για την ενεργειακή μεταρρύθμιση προσφέρει ο ισχύων νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τον οποίο η «πράσινη» ενέργεια επιδοτείται από ειδική εισφορά. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι μέχρι το 2020, έτος παύσης της λειτουργίας όλων των πυρηνικών σταθμών, η ενέργεια που θα παράγεται από εναλλακτικές πηγές θα έχει διπλασιαστεί.
Η ηλιακή ενέργεια σε άνοδο
Παρά τον έντονο και αντιφατικό εν πολλοίς δημόσιο διάλογο για τις προοπτικές της ηλιακής ενέργειας, αυτή φαίνεται να κρατά ακόμη τα ηνία στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών. Το γεγονός πως η προτίμηση των παραγωγών για την ηλιακή ενέργεια ιδιαίτερα μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα παραμένει σταθερή, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για την ανοδική της πορεία. Τόσο στη Γερμανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, η ηλιακή τεχνολογία κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές ενώ η βελτίωση της ποιότητας και των αποδόσεων της προσδίδουν επιπλέον αξιοπιστία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ηλιακών εγκαταστάσεων στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, οι οποίες μάλιστα δεν επιδοτούνται από το δημόσιο. Κι όμως η πραγματική λειτουργία των εκεί φωτοβολταϊκών μονάδων είναι ενθαρρυντική, ενώ παράλληλα το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται κοστίζει κάτω από 10 cent. H Γερμανία φαίνεται να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα παραδείγματα τόσο της Χιλής όσο και της Κίνας. Μένει να κριθεί στην πράξη η όποια επιλογή πορείας.
Gero Reuter/ Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου dw de
No comments:
Post a Comment