Tuesday, June 12, 2012


Βρετανία: Υπέρ της επιστροφής το «ντιμπέιτ» για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Στο τέλος της συζήτησης τη Δευτέρα, 384 συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων, έναντι 125 που τάχθηκαν «κατά»
"Η" Online 12/6 15:21
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα ΓράμματαShare11

Ντιμπέιτ για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, από την Intelligence Squared.

Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών ο γνωστόςφιλέλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Στίβεν Φράι, ο οποίος υποστήριξε πως αν οι Βρετανοί δώσουν τελικά στη χώρα μας τα γλυπτά του Παρθενώνα, θα έχουν κάνει μια «αριστοκρατική χειρονομία».
Στο τέλος της συζήτησης τη Δευτέρα, 384 συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων, έναντι 125 που τάχθηκαν «κατά». Ανάμεσα στους δεύτερους και ο Βρετανός βουλευτής και δημοσιογράφος Τρίσταν Χαντ, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι το Βρετανικό μουσείο χρειάζεται εκθέματα όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη συλλογή του, ώστε όσοι το επισκέπτονται να μπορούν να κάνουν σύγκριση μεταξύ των πολιτισμών.
Σε μια προσπάθεια του να ενισχύσει την άποψη ότι τα μάρμαρα δεν πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα μας, ο Χαντ ισχυρίστηκε πως, κατά το 19ο αιώνα, ο Έλγιν απέκτησε τα μάρμαρα με την άδεια της Οθωμανικής Αρχής στην Τουρκοκρατούμενη τότε Ελλάδα, ενώ είπε ότι ουδέποτε οι Έλληνες αμφισβήτησαν (δια της νόμιμης οδού) την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των μαρμάρων. Γα να συμπληρώσει την επιχειρηματολογία του, υπέρ της παραμονής των Ελληνικών γλυπτών στη Βρετανία, ο Άγγλος πολιτικός ανέφερε ότι, οι Έλληνες θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι που ένα «σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού» αποτελεί ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της συλλογής του μουσείου.
Από τη μεριά του ο φιλέλληνας Στίβεν Φράι, είπε ότι, όσο μεγάλο και αν είναι το χρέος της Ελλάδας που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, σε τίποτα δεν συγκρίνεται με το χρέος της Βρετανίας απέναντι στην Ελλάδα (για όσα έχει προσφέρει με τον πολιτισμό της). Στη συνέχεια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης είπε, πως θα ήταν «αρχοντικό» να βλέπουν οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου την «ιστορία» (και ένα φιλμ) για το πόσο «όμορφα» οι Άγγλοι φρόντισαν τα μάρμαρα για 200 χρόνια και μετά τα παρέδωσαν στο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών.
Στο «πλευρό» του Φράι ο Βρετανός Βουλευτής, Αντριου Τζορτζ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ίσως ο Έλγιν να βοήθησε στην «απόκτηση» και συντήρηση των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο, όπως είπε, αυτή η «αποστολή» τελείωσε.

No comments:

Post a Comment