Wednesday, June 6, 2012

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑΝΤ-ΜΟΝΤΙ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ
Σπύρος Θεοδωράτος
06/06/2012                                                                                                WWW.ELZONI.GR

Πάμε... ανάπτυξη! Η κρισιμότητα των στιγμών για την Ισπανία
επισπεύδει μια αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση...
Στην σκιά των δραματικών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, και μετά τις νέες πιέσεις που ασκήθηκαν στη Γερμανία για άμεση τόνωση της ανάπτυξης, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη της G-7, η Γαλλία τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να απαντήσει συντεταγμένα και μέσω της στρατηγικής αναβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση του τραπεζικού συστήματος των πιο ευάλωτων χωρών. Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε διμερής συνάντησης Ολάντ-Μόντι στη Ρώμη, την προσεχή εβδομάδα. 

Την επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης για «ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση», προκειμένου να δοθεί συντεταγμένη, θεσμική απάντηση στην εντεινόμενη κρίση του τραπεζικού συστήματος  επανέλαβε την Τρίτη, από την Ρώμη, ο Γάλλος  Υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς,  κρούοντας με τη σειρά του τον κώδωνα του κινδύνου.  

«Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει μια λύση στην τραπεζική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία, που να μην επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας», τόνισε ο κ. Φαμπιούς, εξαίροντας την ανάγκη για συνολική αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης της σοβούσας κρίσης.

«Πρέπει να βρούμε μηχανισμούς, μεθόδους για να φέρουμε τα απαραίτητα κεφάλαια που θα επιτρέψουν στο σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα της Ισπανίας, αλλιώς δεν θα επιτύχουμε τίποτα…

»Εάν, για να σώσεις την τράπεζα, πρέπει να αυξήσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτή η αύξηση οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια - τότε είναι σαν να αυτοκαταστρέφεσαι», πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ο Γάλλος ΥΠΕΞ,  ασκώντας κριτική στις γερμανικές προτάσεις, που βασίζονται στον ακραιφνή δημοσιονομικό έλεγχο, μέσω σκληρής λιτότητας.  

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποσαφήνισε ο κ. Φαμπιούς, η πλέον ενδεδειγμένη λύση που υποστηρίζει η Γαλλία είναι «μέσω των μηχανισμών μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης», με πιο ενεργό ρόλο όχι μόνον από την ΕΚΤ, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).  

Από την πλευρά της, η Γερμανία αντιστέκεται σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς δεν επιθυμεί την δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM – ο οποίος, σημειωτέον, τη δεδομένη στιγμή διαθέτει κεφάλαια ύψους 500 δις. ευρώ και αναμένεται να τεθεί εν ισχύ στις αρχές Ιουλίου. 

Ωστόσο, ενδεικτική της κρισιμότητας  αλλά και των δυσκολιών για αποφασιστικές λύσεις παραμένει σήμερα η στάση της Ισπανίας, η οποία αφενός πιέζει για την διάσωση των ισπανικών τραπεζών από την Ευρώπη,  αφετέρου όμως διστάζει να δεχθεί τα κεφάλαια του ESM, καθώς θεωρεί πως αυτό θα σήμαινε αυτομάτως τον «απευθείας έλεγχο των δημοσιονομικών της από την Κομισιόν» - πολιτική που έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με το Βερολίνο (…).  

Παράλληλα, στη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G-7), όπως διέρρεε από επίσημες πηγές και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Reuters, έντονες πιέσεις ασκήθηκαν με αποδέκτη την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αναθεωρήσει άμεσα η Γερμανία την οπτική της στην τραπεζική κρίση, υιοθετώντας πιο διευρυμένες και «ομοσπονδιακές» πολιτικές αντιμετώπισής της. 

«Η Γερμανία πρόκειται να δεχθεί σφοδρή κριτική», προϊδέασε χαρακτηριστικά Ιάπωνας αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως «η Γερμανία, με τη σειρά της ασκεί έντονες πιέσεις στην Ισπανία για να δεχθεί διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η δήλωση έτερου «υψηλόβαθμου αξιωματούχου» πως «η άρνηση των Ισπανών να αποδεχθούν μια ευρωπαϊκή διάσωση συνιστά… υπερηφάνεια, η οποία μπορεί να μια αποδειχθεί… μοιραία ύβρη»… 

Τέλος, όσον αφορά στη συνάντηση Ολάντ-Μόντι στη Ρώμη, στις 14 Ιουνίου, κύριο στόχο έχει τον «συγκερασμό» και την αναγκαία σύνθεση των απόψεων, ώστε το ευρωπαϊκό «μπλοκ» υπέρ της ανάπτυξης, με βασικούς εκφραστές την Γαλλία και την Ιταλία, να παρουσιασθεί ενωμένο και ισχυρό στις κρίσιμες προσεχείς Συνόδους – την άτυπη των «4» στη Ρώμη αφενός, και την επίσημη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 28-29 Ιουνίου αφετέρου.

No comments:

Post a Comment