Monday, March 19, 2012


Φορολογικός πόλεμος της Τρόϊκα στην κυβέρνηση ΝΔ

Share
Βρώμικο παιχνίδι παίζει η τρόικα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς φαίνεται να υπαγορεύει την κατάρτιση του πριν τις εκλογές και την ψήφιση του από την επόμενη βουλή! Πρόκειται ασφαλώς για πρωτοφανές εφεύρημα με μοναδικό στόχο να δεσμεύσει από τώρα και τη Νέα Δημοκρατία σε ένα νέο φορομπηχτικό νομοθέτημα που ελάχιστη σχέση έχει με την πασιφανή ανάγκη μιας αναπτυξιακής προοπτικής.
Επί της ουσίας τα όσα προβλέπονται στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας δεν κινούνται σε καμία κατεύθυνση φοροαπαλλαγής, αλλά αντίθετα διασφαλίζουν προσθήκες φορολογικών βαρών στις πλάτες των γνωστών…υποζυγίων.
Στη νέα φοροκαταιγίδα ξεχωρίζει ασφαλώς η επιβολή ενιαίου ΦΠΑ, 19-21% σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες με εξαίρεση τον κλάδο του τουρισμού.  Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει ανατιμήσεις-σοκ σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης(φάρμακα, τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ)που θα πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Πρακτικά δηλαδή το βιοτικό επίπεδο μιας πολύ μεγάλης μερίδας Ελλήνων θα δεχτεί την χαριστική βολή επιταχύνοντας φαινόμενα κοινωνικής έκρηξης με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Οι «φωστήρες» της τρόικας, επιμένουν ακόμη για οριζόντια κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και κάθε είδους φοροαπαλλαγών, μεταξύ των οποίων και οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και οι ελαφρύνσεις στις παραμεθόριες περιοχές! Τέλος θεσπίζεται μία σειρά άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως η επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες!
Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν στοχεύουν, ούτε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε σε μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Αντίθετα επιδιώκουν(ανεπιτυχώς κατά τη γνώμη μου)την εισροή εσόδων στα διαλυμένα κρατικά ταμεία. ΄
Ενδεικτικό της νοοτροπίας των Κομισάριων της Τρόικας και των νεοφιλελεύθερων αρπακτικών του ΔΝΤ, είναι η αυθαίρετη πρόβλεψη για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2014. Την  ώρα μάλιστα που και οι ίδιοι ομολογούν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013, χωρίς να θεωρείται βέβαιο ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2014!
Τώρα το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα από το…καλιμπραρισμένο(κατά Βενιζέλο) 9,5% του 2011 κατά επτά μονάδες μέσα σε δύο χρόνια ύφεσης, μόνο το μυαλό του Τόμσεν και της παρέας του μπορεί να το συλλάβουν.
Προφανώς οι άνθρωποι μας κοροϊδεύουν αντιστρέφοντας κάθε γνωστό αξίωμα της οικονομικής επιστήμης. Ένα όμως είναι σίγουρο. Με αυτό το φορολογικό μοντέλο, τύπου…σουλτανάτου, που θέλουν να επιβάλουν, η ελληνική οικονομία θα χρεοκοπήσει εντός μηνών. Και μέσα και έξω.
Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει κατ επανάληψιν τις δικές της απόψεις για το νέο φορολογικό σύστημα που περιλαμβάνουν σημαντικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι εξαγγελίες της είναι σαφείς και υπαγορεύονται από την κοινή λογική. Αν, στον αντίποδα, οι δανειστές θέλουν να μας τρελάνουν, ας το ξέρουμε μία ώρα αρχύτερα…
Γιώργος Χαρβαλιάς
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

No comments:

Post a Comment