Monday, March 26, 2012


Έξτρα χρόνο» ζητά ο Ομπάμα
Για μετά τις αμερικανικές εκλογές παραπέμπονται τα καυτά θέματα με τη Ρωσία
Description: Ομπάμα και Μεντβέντεφ σε τετ-ατ-τετ στη Σεούλ
Ομπάμα και Μεντβέντεφ σε τετ-ατ-τετ στη Σεούλ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

  • 0
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Description: http://news.in.gr/files/1/2011/05/20/sporting-bet_120x32.gifDescription: http://partner.sbaffiliates.com/processing/impressions.asp?btag=a_36861b_8401
Get the cheapest flights Deals! Find & Compare Prices on Flights.
Σεούλ, Νότια Κορέα
Άτυπο πάγωμα των συνομιλιών για ευαίσθητα ζητήματα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, όπως είναι η αντιπυραυλική άμυνα ζήτησε έμμεσα ο Μπαράκ Ομπάμα από τον απερχόμενο Ρώσο ομόλογο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με συνομιλία που καταγράφηκε από ανοιχτά δημοσιογραφικά μικρόφωνα.

Ο Ομπάμα διαβεβαιώνει τον Μεντβέντεφ ότι θα έχει «περισσότερη ευελιξία» στο χειρισμό θεμάτων όπως είναι αυτό της αντιπυραυλικής άμυνας, «κατά τη μετεκλογική περίοδο».

Παρότι η μαγνητοφώνηση έχει κάποια ελαττώματα, ακούγεται πολύ καθαρά ο Ομπάμα να ζητεί «έξτρα χρόνο» από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ ιδίως στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας δηλαδή μετεκλογικά όταν «θα έχει πιο πολύ καιρό στη διάθεσή του, για να επιλύσει τέτοιας φύσης θέματα».

«Κατανοώ το ότι ζητείτε έξτρα χρόνο», απαντά ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είναι η τελευταία μου εκλογική διαδικασία αυτή» λέει ο Ομπάμα (ως γνωστόν δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία) και προσθέτει «μετεκλογικά θα έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου».

Ο Μεντβέντεφ, που παραδίδει καθήκοντα στον Βλάντιμιρ Πούτιν την 7η Μαΐου, υποσχέθηκε να διαβιβάσει στον Πούτιν το μήνυμα «για περισσότερη ευχέρεια χειρισμών στο χρονικό διάστημα μετά την 6η Νοεμβρίου» οπότε και διεξάγονται οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η ασυνήθιστα ευθεία δήλωση του Ομπάμα προς τον Μεντβέντεφ καταγράφηκε την ώρα που οι δύο πρόεδροι βρέθηκαν ο ένας κοντά στον άλλο στη Σεούλ, την παραμονή της διεθνούς διάσκεψης για τα πυρηνικά.

Είναι πιθανόν, μάλιστα, ότι οι δύο ηγέτες δεν γνώριζαν ότι η συνομιλία τους θα καταγραφόταν από τα δημοσιογραφικά μικρόφωνα, που οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν αφήσει στην αίθουσα, όπου έγινε η συνάντησή τους, από κοινού πάντως με τηλεοπτική κάμερα σε λειτουργία για λογαριασμό πολλών αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.
 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου φάνηκε να εξεπλάγη που οι εκπρόσωποι των αμερικανικών ΜΜΕ γνώριζαν με τόση ακρίβεια τί ακριβώς ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Αρχικά επανέλαβε την πάγια θέση ότι «η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα στο ευρωπαϊκό έδαφος δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας», στη συνέχεια όμως με νεότερη ανακοίνωση αναγνώρισε ότι το προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ «είναι πρόβλημα» στην επίλυση ορισμένων λεπτών ζητημάτων με τη Μόσχα.

«Αφού φέτος και στις δύο χώρες έχουμε εκλογές, το τρέχον έτος δεν θα σημειωθεί ουσιώδης πρόοδος» σε κρίσιμα διμερή θέματα, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, μιλώντας στο
Reuters. «Για αυτόν τον λόγο οι δύο πρόεδροι επιφορτίζουν ήδη τεχνικούς εμπειρογνώμονες να προετοιμάσουν απλά, φέτος, το έδαφος ώστε εν καιρώ να είναι καλύτερη η κατανόηση της καθεμίας πλευράς πάνω στα συναφή ζητήματα», είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

No comments:

Post a Comment