Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, κατέθεσαν την Τετάρτη ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής με θέμα την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τις συνέπειες της για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ο κ. Γκάιτνερ σημείωσε ότι με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και την υποστήριξη του ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν σε εφαρμογή μια περιεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.  Επίσης πρόσθεσε ότι οι 5 ευρωπαϊκές χώρες στο επίκεντρο της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν δρομολογήσει μέτρα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους.  Αλλά ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο, και προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα είναι αδύναμη για πολύ καιρό.
«Η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να είναι σταδιακή, με μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται σε διάστημα πολλών χρόνων» επεσήμανε ο κ. Γκάιτνερ.  «Αν κάθε φορά που η ανάπτυξη απογοητεύει και οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να μειώνουν άμεσα τις δαπάνες και να αυξάνουν τους φόρους για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της ασθενούς ανάπτυξης στο έλλειμμα, τότε υπάρχει κίνδυνος φαύλου κύκλου αυτοδιαιωνιζόμενης αντιαναπτυξιακής λιτότητας».
Ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στην Ευρωζώνη καταλήγει το 15% των αμερικανικών εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες.  Η μειωμένη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα επηρεάσει ολόκληρη την υφήλιο, σημείωσε ο κ. Γκάιτνερ και γι’ αυτό πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και του ΔΝΤ θα συνεχίσουν να παίζουν εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρώπη.
Καταλήγοντας στην κατάθεση του ο κ. Γκάιτνερ επεσήμανε: «Μας ενθαρρύνει η πρόοδος που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν σημειώσει τους τελευταίους μήνες.  Ελπίζουμε πως θα χτίσουν πάνω στις προσπάθειες τους αυτές το αμέσως επόμενο διάστημα, για να θέσουν γερές βάσεις δημοσιονομικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.  Δεν θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να αδυνατίζει λόγω μιας παρατεταμένης κρίσης», επεσήμανε ο κ. Γκάιτνερ. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ για την προώθηση αυτής της προόδου».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, στην κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής σημείωσε και αυτός ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη έχουν επηρεάσει και την αμερικανική οικονομία, αλλά υπογράμμισε την βελτίωση που έχει επιτευχθεί σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες, χάριν των προσπαθειών των Ευρωπαίων ηγετών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Μπερνάνκι αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάσταση που εκτυλίχθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι «οι ηγέτες της Ευρωζώνης, η Ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες ομολογιούχοι έλαβαν μέτρα για να οδηγήσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική πορεία.  Το έλλειμμα της χώρας μειώθηκε αισθητά, οι Ελληνικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες τους να εφαρμόσουν δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις και η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν υποσχεθεί σημαντικά ποσά στα πλαίσια ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας.  Πάντως η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά ύφεση», σημείωσε ο επικεφαλής της Φέντ.
Καταλήγοντας ο κ. Μπερνάνκι χαρακτήρισε τον πρόσφατο περιορισμό των χρηματοπιστωτικών πιέσεων στην Ευρώπη, θετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ «δεδομένων των σημαντικών εμπορικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών».  Αλλά επεσήμανε ότι «η δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει δύσκολη και γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει, πάση θυσία, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα».  «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατανοούν τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν», σημείωσε ο κ. Μπερνάνκι, «και έχουν δεσμευτεί ότι θα προβούν στα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων».
Από την πλευρά της η Φέντ «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ευρώπη, να συνεργάζεται με τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ξένους εταίρους τους για την βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για την σταθεροποίηση των αμερικανικών αγορών, αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο», τόνισε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.