Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έδωσε στην δημοσιότητα λίστα με τους «Εχθρούς του διαδικτύου» για το 2012, στην οποία περιλαμβάνονται χώρες που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου ή την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Αραβική Άνοιξη άλλαξε τα δεδομένα στην ελευθερία του διαδικτύου, τονίζοντας ότι χώρες όπως το Μπαχρέιν πέτυχαν απόλυτη διακοπή της πληροφόρησης με «μια εντυπωσιακή σειρά καταπιεστικών μέτρων» προκειμένου να σταματήσει η εξέγερση. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η Αραβική Άνοιξη οδήγησε και στην απελευθέρωση της πληροφόρησης σε ορισμένες χώρες, όπως η Λιβύη.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επαινούν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter, για την επιτυχία τους κατά την Αραβική Άνοιξη.
Επί προσθέτως με το Μπαχρέιν στην λίστα περιλαμβάνονται ως «εχθροί του Ίντερνετ» η Λευκορωσία, η Βιρμανία, η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ.
Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει επίσης λίστα με χώρες «υπό εποπτεία» για την παρεμπόδιση της πρόσβασης των χρηστών σε ορισμένες ιστοσελίδες και για την τιμωρία που επέβαλλαν σε χρήστες για παράνομο κατέβασμα αρχείων. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται χώρες όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ινδία, η Αίγυπτος, και η Νότια Κορέα.
Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τονίζει επίσης ότι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με την μορφή της «άρνησης πρόσβασης» είναι διευρυμένες, μεταξύ άλλων και στη Ρωσία που, όπως αναφέρεται, μια σειρά τέτοιων επιθέσεων την παραμονή των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου είχαν στόχο να αποσυντονίσουν τις πολιτικές συζητήσεις. Στη Λευκορωσία, η έκθεση αναφέρει ότι οι χρήστες του διαδικτύου που προσπαθούσαν να συνδεθούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπέμπονταν σε ιστοσελίδες με ιούς.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν τέλος ότι το Πακιστάν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου του διαδικτύου, κάτι που θα μπορούσε να «τοποθετήσει» τη χώρα στην λίστα των «εχθρών» του διαδικτύου για το 2013.