Thursday, April 21, 2011


Προκαταρκτική εξέταση για τις επιχορηγήσεις στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 20:07
Τελευταία Ενημέρωση : 21/04/2011 20:17
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης γα την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα προς τη ΓΕΝΟΠ διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.
Η κ. Ράικου έδωσε εντολή στους εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος να διερευνήσουν την υπόθεση με αφορμή το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, στο οποίο κρίνονται παράνομες όλες οι ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ[Βλέπε άρθρο] .
Εντολή της κ. Ράικου είναι να εντοπιστούν τυχόν αξιόποινες πράξεις και οι υπαίτιοι για τη διάπραξή τους.
Ν.Φωτόπουλος: Ολες οι κυβερνήσεις υπέγραφαν για να πάρουμε τα χρήματα
Στις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ απέδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος το πόρισμα Ρακιντζή και τη χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε.
Ολες οι κυβερνήσεις και διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέγραφαν για να πάρουμε αυτά τα χρήματα και τώρα ξαφνικά ξύπνησαν, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος τηςΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος για τις χρηματοδοτήσεις προς τη συνδικαλιστική οργάνωση και υποστήριξε ότι το πόρισμα Ρακιντζή βγήκε λόγω των αντιδράσεων του συνδικάτου στην μετοχοποίηση της Επιχείρησης.
«Είκοσι επτά χρόνια παίρνει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, μέσω συλλογικών συμβάσεων, αυτά τα χρήματα. Και είναι μέρος του μισθού των συναδέλφων μας, για να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες ως ομοσπονδία και για να χρηματοδοτήσει ένα ολιγοήμερο - όπως γίνεται σε μια σειρά από άλλες ομοσπονδίες και όχι μόνο στη χώρα μας - πρόγραμμα διακοπών. Και πραγματικά απορώ, αν και δεν εκπλήσσομαι που συμβαίνουν όλα αυτά σε βάρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που ενώ όλες οι κυβερνήσεις και διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέγραφαν για να πάρουμε αυτά τα χρήματα, τώρα ξαφνικά ξύπνησαν», σχολίασε ο κ. Φωτόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM.
Όσο για τα έξοδα των ταξιδιών, υποστήριξε ότι πρόκειται για εκπαιδευτικά ταξίδια: «Αυτά είναι ταξίδια εκπαιδευτικά, ανταλλαγής συνδικαλιστικών στελεχών, που έχουν ξεκινήσει από το 1983 -συνδικαλιστικών στελεχών της χώρας μας με συνδικαλιστές της Ιταλίας, της Γερμανίας, από το Μαρόκο, από την Τυνησία, γιατί έχουμε αναπτύξει σχέσεις με συναδέλφους μας από διάφορες χώρες. Είναι προγράμματα ανταλλαγής, φιλοξενιών και αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες και είναι σε γνώση όλων, που σήμερα έκπληκτοι τρίβουν τα μάτια τους». «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο κ. Χριστοδουλάκης, ο κ. Βενιζέλος, η κα Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης, ο κ. Σιούφας, ο κ. Φώλιας, ο κ. Χατζηδάκης όλα αυτά τα χρόνια παρανομούσαν», σημείωσε με νόημα ο κ. Φωτόπουλος, ενώ για τις θέσεις πάρκινγκ που πληρώνονταν από τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ σε συγγενείς συνδικαλιστών, απάντησε: «Δεν έχει συμβεί σε καμία περίπτωση αυτό. Αν, για παράδειγμα, ένας συνδικαλιστής, έφερε το αυτοκίνητο που είναι γραμμένο στο όνομα της γυναίκας του και το έβαλε στο πάρκινγκ μια μέρα, σημαίνει ότι πληρώσαμε το πάρκινγκ της γυναίκας του συνδικαλιστή;».
Στην ίδια συνέντευξη τέλος, ο κ. Φωτόπουλος διέψευσε ότι η ΓΕΝΟΠ απειλεί με μπλακάουτ: «Πότε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απείλησε με μπλακ-άουτ; Έχετε αντιληφθεί εσείς κάτι τέτοιο; Τί είδους αντιμετώπιση είναι αυτή απέναντι στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας να απεργήσουμε; Έχουμε δικαίωμα να απεργήσουμε; Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτό το δικαίωμα; Ο ίδιος ο νομοθέτης δέχεται πως όταν υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση, όχι μόνο για τη ΔΕΗ, για όλους τους κλάδους, δημιουργούνται δυσχέρειες. Είναι άλλο πράγμα το μπλακ-άουτ και άλλο πράγμα οι δυσχέρειες. Μπλακ-άουτ -τόνισε- σημαίνει ότι κάποιοι, λειτουργώντας εις βάρος της κοινωνίας, ως ανεύθυνοι και εκβιαστές, πάνε και κατεβάζουν τους διακόπτες και βυθίζουν τη χώρα στο σκοτάδι».
ΚΚΕ: Υποκριτές όσοι παριστάνουν τους έκπληκτους για τις ενισχύσεις
«Μέγιστη υποκρισία» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων, που παριστάνουν, όπως επισημαίνει, «τους έκπληκτους και τους οργισμένους» με τη συστηματική χρηματοδότηση - δανειοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Με ανακοίνωσή του μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι «όλοι αυτοί γνώριζαν, και ευθύνονται για την πολύμορφη συνδιαλλαγή που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστών, του κράτους και της ΕΕ με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα στελέχη που εκφράζουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, προκειμένου να βάζουν πλάτη ή να ανέχονται αντεργατικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις».
Εξαπολύει παράλληλα βολές κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το «δήθεν» ενδιαφέρον για την εξυγίανση είναι ύποπτο και σχετίζεται, όπως αναφέρει, με τα αντιδραστικά σχέδια του ξεπουλήματος ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο από τις πρώην ΔΕΚΟ.
Υπενθυμίζει τέλος ότι το ίδιο το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, έγκαιρα είχαν διαχωρίσει τη θέση τους και είχαν καταγγείλει τον «εκφυλιστικό ρόλο» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «στη φθορά συνειδήσεων και στην υποταγή των συμφερόντων των εργαζομένων στα σχέδια της εργοδοσίας και του κράτους».
ΛΑΟΣ: «Πρώτο βιολί στο φαγοπότι οι πατρίκιοι της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ»
«Αν μαέστροι της κατάρρευσης του οικονομικού συστήματος στην Ελλάδα είναι τα κόμματα που κυβέρνησαν, σολίστες είναι σίγουρα οι συντεχνίες.
Απ’ ότι φαίνεται από το πόρισμα Ρακιντζή, πρώτο βιολί στο φαγοπότι οι πατρίκιοι της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, και οι πιο αδικημένοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης για το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
«Όσο δεν βάζει "σκούπα" ο κ. Παπανδρέου, τόσο τα "σκουπίδια" θα είναι μέσα στην αυλή», κατέληξε στη δήλωσή το ο κ. Αϊβαλιώτης.
ΠΑΜΕ: Κουρνιαχτός υποκρισίας
Για κουρνιαχτό υποκρισίας και ηθικολογίας με αφορμή το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 31,3 εκατομμυρίων ευρώ από το 1999 - 2010, κάνει λόγο το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι το ίδιο δεν σταμάτησε ποτέ να καταγγέλλει «τα φαινόμενα εξαγοράς και παρασιτισμού που συντελούσαν σε αγαστή συνεργασία οι κυβερνήσεις, τα μονοπώλια κι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες».
«Λες και δεν είναι πασίγνωστο ότι τα μονοπώλια, το κράτος και η ΕΕ που τα υπηρετούν δεν τσιγκουνεύονται τα χρήματα, όταν αυτά προορίζονται για την ισχυροποίηση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τα Συνδικάτα με τους στόχους της άρχουσας τάξης και να διασφαλιστεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και υποταγής», επισημαίνει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι Διοικήσεις της ΔΕΗ «πρωτοστατούσαν στις συναλλαγές με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και στη βάση αυτή φρόντιζαν και φροντίζουν να παρέχουν πλουσιοπάροχα προνόμια στη συνδικαλιστική ελίτ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομης Παρέμβασης για να προωθούνται χωρίς εμπόδια οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τα υπέρογκα τιμολόγια, κλπ».
Κλείνοντας το ΠΑΜΕ υποστηρίζει πως «η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής να έρθουν στην επιφάνεια τέτοιου είδους καταστάσεις, έχει σα σκοπό να διευκολύνει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία κατασυκοφαντεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, προκειμένου η πλήρης εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρενέργειας να πραγματοποιηθεί με τις ελάχιστες λαϊκές αντιδράσεις».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment