Η DW βραβεύει τους καλύτερους μπλόγκερ του κόσμου
Στους δρόμους της πατρίδας της συνήθως οι άντρες ήταν στο προσκήνιο. Η ίδια έμενε πιο πίσω. Παρατηρούσε και έγραφε. Η Λίνα Μπεν Μένι είναι η γυναίκα που παρακολουθούσε και κατέγραφε μέρα με την ημέρα την επανάσταση του γιασεμιού, όπως θα μείνει πια στην ιστορία, στην Τυνησία.
Στην Λίνα Μπεν Μένι, απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για το μπλόγκ της από την Deutsche Welle. Τα βραβεία της DW θεωρούνται τα όσκαρ των μπλογκ και η νεαρή Τυνήσια κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα στις 186 υποψηφιότητες. Το μπλογκ της έχει την επωνυμία «ένα κορίτσι από την Τυνησία».
Jasmine Revolution«Σε όλα της τα χρονογραφήματα υπάρχει το ενδιαφέρον για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία της έκφρασης. Ήταν ένα παράδειγμα για το θάρρος, τη διάρκεια και την αντοχή που επέδειξε τα τελευταία πέντε χρόνια» λέει η Κλερ Ούλριχ, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων.
Ο αραβικός κόσμος ήταν φέτος στο προσκήνιο με τις κινητοποιήσεις του
Η επανάσταση του γιασεμιού ενέπνευσε και άλλες αραβικές χώρες, όπως την Αίγυπτο. Το μπλογκ με την επωνυμία «Είμαστε ο Χαλεντ Σαίντ» πήρε το βραβείο για τον κοινωνικό ακτιβισμό.
«Τα μπλογκ δεν θέλουν να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με το καθεστώς. Κάθε φορά, που το καθεστώς λογόκρινε ένα μπλογκ, εμφανίζονταν καινούργια. Όσο πιο επιθετική γινόταν η κυβέρνηση τόσο πιο δημιουργικοί γίνονταν οι μπλόγκερ» λέει η Αμίρα Αλ Χουσείνι, επίσης από την επιτροπή.
Frauen Proteste am Tahrir Platz in Kairo ÄgyptenΗ επιτροπή αξιολόγησης της DW σε συνεργασία με την οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» βράβευσαν επίσης την Γιούντιτ Τορέα από το Μεξικό. Η εν λόγω χώρα με την υψηλή εγκληματικότητα είναι από τις πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους. Από το 2000 μέχρι σήμερα σκοτώθηκαν 71 δημοσιογράφοι.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα» ήταν το θέμα του ειδικού βραβείου που απονεμήθηκε στο μπλογκ με την επωνυμία «Τα δικαιώματα των μεταναστών στη Μέση Ανατολή». Η ιστοσελίδα προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή στις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι μετανάστες στις πλούσιες χώρες του Κόλπου. Πολλές φορές πρόκειται για μια μορφή σύγχρονης σκλαβιάς.
Τέλος βραβεύθηκε επίσης μια ιστοσελίδα από τη Ρωσία με θέμα τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Στη συγκεκριμένη σελίδα μπορεί να γράψει κάθε πολίτης που έχει αντιληφθεί διαφθορά σε κάποιον τομέα και έχει πέσει θύμα της. Ακόμη βραβεύθηκε ένα μπλογκ από το Ιράν, δημιουργία ενός καλλιτέχνη, ο οποίος δούλευε με ψευδώνυμο και με χιούμορ σχολιάζει τη βαρβαρότητα της εξουσίας.
Irem Özgökceler / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
dw
No comments:
Post a Comment