Thursday, April 14, 2011

τυπος


Διαχειρίσιμη ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας;

 

Μετά την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες επανέρχονται σε αναλύσεις και σχόλια για την ευρωκρίση και το επίμονο ερώτημα "θα γίνει ή όχι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;"

 
«Στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος οικονομικής ανάλυσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit για τις πιθανότητες χρεοκοπίας κρατών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Η ανάλυση έχει αναφορές και στην Ελλάδα: «Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει πόσο γρήγορα μπορεί να ένα κράτος να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Μόλις πριν από δύο χρόνια οι επενδυτές δάνειζαν χωρίς ενδοιασμούς στους Έλληνες ‘φρέσκο χρήμα’. Τώρα η χώρα αποτραβήχτηκε από τις αγορές και μάλιστα για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι σχεδιαζόταν.
 
Κανονικά οι Έλληνες θα έπρεπε του χρόνου να δανειστούν από ιδιώτες επενδυτές 26,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ουδείς πιστεύει όμως πια ότι θα τα καταφέρουν. ‘Είναι εξαιρετικά απίθανο’ το 2012 η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της μέσω δανεισμού από τις αγορές, δηλώνουν κοινοτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες.
Εάν όμως οι Έλληνες μέχρι τότε δεν προχωρήσουν σε νέα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να κηρύξουν πτώχευση.»
 
«Η χώρα χρειάζεται επιπρόσθετα δάνεια για να αντικαταστήσει τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα, αλλά και για τα τοκοχρεολύσια. Μεγάλο μέρος από αυτές τις πιστώσεις θα διοχετευθεί όμως στο εξωτερικό, διότι τα περισσότερα ομόλογα τα έχουν στην κατοχή τους ξένες τράπεζες.
Έτσι είναι πιθανόν η Αθήνα να αφήσει τις τράπεζες ‘με άδεια χέρια’ για να μην ξαναχρεωθεί και συρρικνωθεί περαιτέρω η εθνική της κυριαρχία. Ήδη αναπτύσσεται εξάλλου στην Ελλάδα ένα κίνημα κατά των όρων του μνημονίου.»
 
Και η εφημερίδα καταλήγει:
 
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θεωρείται στο μεταξύ διαχειρίσιμη. Η ΟΝΕ έχει θωρακιστεί καλύτερα. Υπάρχει ένας μηχανισμός διάσωσης που μπορεί να παρέμβει, μόλις διαφανεί ότι ενδέχεται να επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες-μέλη και επιπλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν. ‘Μια αδυναμία πληρωμών στην Ελλάδα δεν θα αναστατώσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα’, δηλώνουν Γερμανοί τραπεζίτες.»
 
50 μέχρι 70% περικοπή στις απαιτήσεις των ιδιωτών-πιστωτών
 
Kathleen Corbet, President of Standard & Poor's, attends the opening bell ceremony at the Nasdaq stock market, Tuesday, March 6, 2007 in New York. Standard and Poor's ratings and index business is a division of the McGraw-Hill Companies. (AP Photo/Mark Lennihan)Στην ίδια εφημερίδα, Die Zeit, δημοσιεύεται συνέντευξη με τον Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης ευρωπαϊκών κρατών του οίκου Standard & Poor’s με τίτλο «Μέχρι 70%». Τίτλος που είναι η πρόβλεψη του κ. Κρέμερ για το ύψος της περικοπής της αξίας των ομολόγων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
 
Ο Γερμανός αναλυτής σημειώνει ότι «η πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών έχει αυξηθεί. Για μας η πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αγγίζει ποσοτικά το ένα τρίτο», και προσθέτει ότι αναμένει «ανάλογα με τις συνθήκες, περικοπή ύψους 50 ή 70% της παρούσας αξίας.»
 
Επίσης ο Μόριτς Κρέμερ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «θα χρησιμοποιήσει και τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας», διότι «δεν κατάφερε να προσεγγίσει τους τελευταίους 12 μήνες την δυνατότητα επιστροφής στις αγορές.
Θα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο, εάν πιστεύαμε ότι στα μέσα του 2013 θα ηρεμήσουν οι αγορές και θα δώσουν ρευστό σε υπερχρεωμένες χώρες.»
 
Η Siemens αντιδρά χαλαρά στις απειλές της Αθήνας
 
Angestellte laufen am Montag, 19. September 2005, durch eine Pforte eines Siemens Werkes in Muenchen.Der Siemens-Konzern streicht in Deutschland 2.400 Stellen.  (AP Photo/Christof Stache) --- Workers walk through an entrance of a Siemens factory in Munich, southern Germany, on Monday, Sept. 19, 2005. German industrial conglomerate Siemens AG said Monday it will cut more than 2,400 jobs at its computer services unit and reorganize two other divisions to stem their mounting losses. (AP Photo/Christof Stache)Τα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο«Η Αθήνα απειλεί τη Siemens με υψηλά πρόστιμα λόγω δωροδοκίας», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδαςHandelsblatt που αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στη βουλή και υπογραμμίζει:
 
«Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη Siemens η εταιρεία αντιμετωπίζει τα αιτήματα της Ελλάδας με χαλαρότητα. Διότι και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες απειλές και μάλιστα κατά διαστήματα γινόταν λόγος και για αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων, αλλά απεδείχθησαν άνευ ουσιαστικής σημασίας.
Εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε χθες: ‘στο παρελθόν κάναμε τα πάντα για να διευκολύνουμε τις ελληνικές υπηρεσίες στις ανακρίσεις τους, θα το κάνουμε και τώρα’.»
 
«Η Siemens μπορεί ενδεχομένως να συμψηφίσει τα πιθανά πρόστιμα με τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.»
 
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

No comments:

Post a Comment