Επισκόπηση τύπου
Mια «έξυπνη αναδιαμόρφωση» του ελληνικού χρέους
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μοσκοβισί απέκλεισε μέσω της εφημερίδας SZ αναδιάρθρωση και ονομαστική απομείωση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να συζητηθεί «ένα έξυπνο reprofiling».
Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί παρατήρησε ότι κανείς εκ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup «δεν προτιμά μια απομείωση χρέους. Επομένως δεν μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε ή να απομειώσουμε ονομαστικά τα ελληνικά χρέη. Όμως μπορούμε να συζητήσουμε για ένα έξυπνο reprofiling», δηλαδή ένα είδος αναδιαμόρφωσης του χρέους, διευκρίνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Εξηγώντας τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιου είδους reprofiling, δήλωσε ότι «μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των τόκων. Αν δεν προβούμε σε απομείωση χρέους, κάτι που θεωρώ βέβαιο (σ.σ. ότι δεν πρόκειται να συμβεί), πρέπει να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση του χρέους τόσο ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.
«Mπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των τόκων», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εκφράστηκε θετικά για την έως τώρα στάση της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «στην Αθήνα υπάρχει η πολιτική βούληση για εφαρμογή των αποφάσεων».
Σχολιάζοντας την προσφυγική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη αυτήν την περίοδο η Ευρώπη -που, σημειωτέον, ήταν και το κεντρικό θέμα της συνέντευξής του στην εφημερίδα του Μονάχου- τόνισε ότι «αυτή η κρίση είναι υπαρξιακή για την Ευρώπη». Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «ο Πιέρ Μοσκοβισί θεωρεί πιθανό να επιτραπεί στα κράτη της ΕΕ να δημιουργούν προσωρινά περισσότερα χρέη εξαιτίας των πολλών προσφύγων – Πολλές χώρες ζητούν να συμβεί αυτό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνεί». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί, «στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται και εξαιρέσεις σε περίπτωση ασυνήθιστων συνθηκών».
«Ακριβότερα νησιά»
Τα σημάδια της οικονομικής κρίσης επιχειρεί να ανιχνεύσει σε ταξιδιωτικό ρεπορτάζ της σε ένα νησί των Δωδεκανήσων η ελβετική εφημερίδαNeue Zürcher Zeitung. Ο συντάκτης του άρθρου δεν αναφέρει το όνομα του νησιού, ωστόσο διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό νησάκι σε κοντινή απόσταση από την Κω. «Κρίση; Ποια κρίση;» διερωτάται με νόημα ο δημοσιογράφος και σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «όποιος κάνει σήμερα διακοπές στην Ελλάδα τρίβει τα μάτια του σε πολλές περιοχές. Παρ ό,τι τα μέσα ενημέρωσης παρουσίαζαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα, στο νησί δεν υπήρχε ίχνος από τα συμπτώματα της κρίσης».
Ωστόσο, ένας ντόπιος επισημαίνει ότι τα φαινόμενα συχνά απατούν και διευκρινίζει ότι οι Έλληνες έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους, περιόρισαν τις διακοπές, τα έξοδα και τις εξόδους τους για διασκέδαση.
Από τον γερμανικό Τύπο δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός της κατάργησης των εξαιρέσεων που ίσχυαν για τον ΦΠΑ σε Μύκονο, Σκιάθο, Πάρο, Νάξο, Ρόδο και Σαντορίνη. Η είδηση της εφαρμογής του μέτρου από σήμερα, δημοσιεύεται και στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung, η οποία κάνει λόγο για «ακριβότερα νησιά» και σημειώνει: «Η Ελλάδα καταργεί την 1η Οκτωβρίου τον μειωμένο ΦΠΑ για τα πρώτα έξι τουριστικά νησιά».
Άρης Καλτιριμτζής
No comments:
Post a Comment