Sunday, September 27, 2015

Οι 53 δεν περίμεναν ούτε μια μέρα

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ

Οι 53 δεν περίμεναν ούτε μια μέρα

Μπορεί ο διεθνής Τύπος από την επόμενη μέρα των πρόσφατων εκλογών να φιλοξενούσε μεγάλα αφιερώματα για την κυριαρχία και την καθαρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα παρά τη διάσπαση του κόμματός του, στο εσωτερικό όμως του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια «ώρα» αρκετά στελέχη έδειχναν έτοιμα να ξεκινήσουν την αντιπολίτευση!

Σακελλαρίδης
Σακελλαρίδης
Η παραπάνω διαπίστωση -από έμπειρο στέλεχος του χώρου- ίσως έχει στοιχεία υπερβολής, σίγουρα πάντως δεν αποκρύπτει την τάση διαρκούς αμφισβήτησης που διατηρούν... διαχρονικά στελέχη της Αριστεράς, ακόμη και της κυβερνώσας. Ποιος δεν θυμάται -συνεχίζει το εν λόγω στέλεχος- σχετικά πρόσφατα παραδείγματα: επί ενιαίου Συνασπισμού είχαν βγει στην εσωκομματική αντιπολίτευση ο Φώτης Κουβέλης και η τάση του, που όταν αποχώρησαν και διασπάστηκε το Ρεύμα ανέλαβε τα ηνία και τον πρώτο ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος διαφωνώντας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον εγκατέλειψε μαζί με τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας...
Το σίγουρο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν «χώρο» για δράση διάφορες τάσεις που συμμετείχαν διά των εκπροσώπων τους στα πολυτασικά όργανα πολύ πριν από τον περασμένο Ιανουάριο - τότε που η Κουμουνδούρου με σύνθημα μεταξύ άλλων «πρώτη φορά Αριστερά» ανέλαβε κυβερνητικά πόστα. Σήμερα δε, «με το καλημέρα» της νέας περιόδου διακυβέρνησης, μια -μάλλον η μόνη ισχυρή πια- τάση άρχισε να ρίχνει προειδοποιητικά βέλη προς την ηγεσία.
Ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε αρνήθηκε ή πολέμησε άλλωστε το πολύχρωμο παζλ του ΣΥΡΙΖΑ - και οι «53+» ναι μεν έχουν τη δική τους «πλατφόρμα» για κάθε θέμα, αλλά στήριξαν και στηρίζουν (κριτικά πάντα) τον πρόεδρο του κόμματος.
Χριστοδουλοπούλου
Χριστοδουλοπούλου
Σε ρόλους-κλειδιά
Στελέχη των «53+», όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απέκτησαν ρόλους-κλειδιά στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι μάλιστα θυμούνται ότι κατά την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ στοιχημάτιζαν, πρώτον, στη βέβαιη νίκη και, δεύτερον, στη μετάβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό συνέβη, αλλά σε δεύτερη φάση, αφού προηγήθηκε η υπουργοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη...
Τον περασμένο Απρίλιο (ήταν ακόμη υπουργός ο κ. Βαρουφάκης, αλλά αποκτούσε σταδιακά αναβαθμισμένο ρόλο στη διαπραγματευτική ομάδα ο κ. Τσακαλώτος) οι «53+» έδειχναν, επισήμως και ανεπισήμως, τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της κυβέρνησης και τις πιέσεις των εταίρων για ένα τρίτο μνημόνιο. Τότε (Παρασκευή 17 Απριλίου 2015) έκαναν την πρώτη, έπειτα από καιρό, μαζική εκδήλωση στο Γκάζι, με τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, το κράτος. Σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού σε συνθήκες πολιτικών εκβιασμών και οικονομικής ομηρείας». Βασικοί ομιλητές οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Χρ. Παπαδόπουλος και Ελένη Σταματάκη.
Δρίτσας
Δρίτσας
Ακολούθησε ένα διάστημα καταιγιστικών εξελίξεων και ασφυκτικών πιέσεων που οδήγησε στο δημοψήφισμα με τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα και κατόπιν στην τρίτη κάλπη μέσα σε ελάχιστους μήνες, αφού είχε υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο. Οι της Αριστερής Πλατφόρμας, που κατέγραφαν ποσοστό της τάξεως του 30% εσωκομματικά, ίδρυσαν κόμμα, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.
Οι «53+», από την άλλη πλευρά, στις 17 Ιουνίου 2015 με κείμενό τους υποστήριζαν:
Μιχόπουλος
Μιχόπουλος
«Οφείλουμε να επιμείνουμε στη μαζική αριστερή, ανοικτή και ριζοσπαστική γραμμή ... που παλεύει για την ανατροπή του μνημονίου και την κυβέρνηση της Αριστεράς». Οι ενστάσεις, οι επιφυλάξεις και οι προειδοποιήσεις συνεχίστηκαν και κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο, όταν συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας «Εποχή» στελέχη όπως οι κ. Τσακαλώτος, Σακελλαρίδης, Μιχόπουλος, Κορωνάκης (ο τέως γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ), Χαρίτσης και αρκετοί άλλοι. Είναι γνωστό ότι οι «53+» έβαλαν ζητήματα προκειμένου να ενταχθούν στις λίστες, ενώ πληροφορίες επιμένουν ότι «αντιστάθηκαν» και στη συμμετοχή στην «πρώτη γραμμή» των ψηφοδελτίων πασοκογενών βουλευτών. Οι γνωρίζοντες λένε ότι τις ίδιες ενστάσεις γνωστοποίησαν είτε για τη συνεργασία (αντί με τους ΑΝΕΛ) με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είτε για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και σε συγκεκριμένα πόστα των πασοκογενών.
Μετά την Κυριακή των εκλογών ήταν δε στελέχη της συγκεκριμένης τάσης που ανέλαβαν να αναδείξουν τη διαφωνία τους (όπως είχαν κάνει με την απόφαση της μη διεξαγωγής Συνεδρίου προ των εκλογών) για τη σύνθεση της κυβέρνησης - η Β. Κατριβάνου ζήτησε (όπως βέβαια και άλλοι προφανώς ήθελαν) εγγράφως την αποπομπή του Δ. Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα...
Κατριβάνου
Κατριβάνου
10 Οκτωβρίου η κεντρική επιτροπή θα εκλέξει νέο γραμματέα
Συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη
Στον... επόμενο τόνο του σχηματισμού κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην αναζήτηση νέου «οδικού χάρτη» και στο κόμμα.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή Συνεδρίου που θα επιλέξει το νέο μοντέλο της κομματικής πυραμίδας, ειδικά τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας, φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Ηταν και η ισχυρή διαφωνία της τάσης των «53+» που ζητούσαν Συνέδριο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου προσανατολίζεται -και τα κομματικά όργανα θα καταλήξουν με τις αποφάσεις τους- για Συνέδριο επανίδρυσης στις αρχές του Φλεβάρη.
Υποψήφιοι
Το πρώτο βήμα θα γίνει αρχικά με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 10 Οκτώβρη, όπου θα εκλεγεί ο νέος Γραμματέας και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση του Τάσου Κορωνάκη αλλά και των στελεχών που ακολούθησαν το εγχείρημα Λαφαζάνη είναι αυτονόητη η εκλογή νέων οργάνων. Αρκετοί προτείνουν για τη θέση του Γραμματέα τον νυν υπεύθυνο για τα οργανωτικά, εκπαιδευτικό και χαμηλών τόνων αλλά δυναμικό ταυτόχρονα στέλεχος, τον Παναγιώτη Ρήγα, αλλά ακούγεται ότι οι «53+» ετοιμάζονται να καταθέσουν διαφορετική πρόταση. Στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζουν με νόημα ότι σε αυτό που πρέπει το κόμμα να απαντήσει εγκαίρως είναι τι προφίλ θα αποκτήσει για την προσεχή τετραετία η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για ένα Συνέδριο ανοιχτών οριζόντων που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας -φοβίζει- προς το παρόν κομματικά στελέχη που παραμένουν στην -γραμμή- ελεγχόμενης συνεργασίας με δυνάμεις από την κοινωνία. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως κατανοούν ότι και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει το δρόμο για την ανασυγκρότηση χωρίς καθυστέρηση του κόμματος, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να ακούει τους χιλιάδες ψηφοφόρους που δεν στήριζαν ΣΥΡΙΖΑ όταν λάμβανε μονοψήφια ποσοστά. Το σύνολο των θεμάτων συζητήθηκαν μόλις προχθές στην Πολιτική Γραμματεία, όπου συμφώνησαν να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα.
Φώφη Γιωτάκη
fofig@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment