Wednesday, October 7, 2015

Προσφυγικό: «Δραματικό τεστ αντοχής» για την ΕΕ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣΚΠροσφυγικό: «Δραματικό τεστ αντοχής» για την ΕΕ  /  elzoni.gr  
07/10/2015

Υπευθυνότητα και κοινή λογική εκτός από αλληλεγγύη χρειάζεται το προσφυγικό σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε την κρίση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως ένα «δραματικό τεστ αντοχής», ενώ εκτίμησε ότι «ενδεχόμενη νίκη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, πιο πιθανή σήμερα με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, θα οδηγήσει σε ένα ακόμη μεταναστευτικό κύμα».
«Είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» πρόσθεσε.
«Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα ισούται με Ευρώπη χωρίς Σένγκεν», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι η αποκατάσταση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική, ανθρωπιστική και ασφαλή μεταναστευτική πολιτική.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού (Δουβλίνο και ποσοστώσεις) και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η τήρηση των κανόνων θα σημαίνει πάντα ότι θα θυσιάζουμε μέρος των συμφερόντων μας».
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε βάρκες και φουσκωτά διασώθηκαν την Δευτέρα σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή στη διάρκεια της νύχτας.
Από τους 1.830 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες, οι 717 διασώθηκαν από ένα πλοίο της ακτοφυλακής, ενώ ένα άλλο διέσωσε 115. Πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού διέσωσε επίσης 117 ανθρώπους.
Στις επιχειρήσεις αυτές μετείχαν και δύο ξένα πολεμικά πλοία, ένα ιρλανδικό, το Samuel Beckett, το οποίο διέσωσε 242 ανθρώπους και το βρετανικό Enterprise, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή δύναμη Eunavfor Med, το οποίο διέσωσε συνολικά 639 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, ενώ σχεδόν 2.750 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους.
Για κατάσταση γεμάτη κινδύνους, προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στις ταυτόχρονες επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού και της Ρωσίας στη Συρία.
«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή διάφορες χώρες, διάφορες συμμαχίες να επιχειρούν στον εναέριο χώρο της Συρίας, αυτό δημιουργεί μια κατάσταση γεμάτη κινδύνους και πολύ λεπτή» παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κατάσταση πρέπει να αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να εστιάσει στην αναζήτηση μίας πολιτικής διευθέτησης.

No comments:

Post a Comment