Sunday, October 18, 2015

Η Αγκ. Μέρκελ σε δύσκολη αποστολή

Πολιτική

Η Αγκ. Μέρκελ σε δύσκολη αποστολή

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα και μόλις δυο εβδομάδες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
Η γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα το πρωί της Κυριακής για μια κρίσιμη όπως όλα δείχνουν συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Το μεσημέρι η κ. Μέρκελ είχε συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου στο γραφείο του στο Ντολμά Μπατχσέ όπου παρίστατο και η νέα υπουργός για θέματα ΕΕ Μπερίλ Ντεντέογλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά έχει θέσει ως πρώτο όρο για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το προσφυγικό, το άνοιγμα έξι κεφαλαίων διαπραγμάτευσης Τουρκίας-ΕΕ, άρση της βίζας για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ και την παρουσία του προέδρου Ερντογάν στις συνόδους κορυφής της ΕΕ.
Η κ. Μέρκελ, αναμένεται στη συνέχεια να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο, επίσης στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα η γερμανίδα καγκελάριος και ο κ. Νταβούτογλου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στις 2.30 τοπική ώρα ενώ υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει μια δεύτερη συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Κλίμα πόλωσης και έντασης στην Τουρκία
Από παλαιότερη συνάντησή της με τον Τ. Ερντογάν
Από παλαιότερη συνάντησή της με τον Τ. Ερντογάν
Στο μεταξύ η ένταση και η πόλωση στην Τουρκία βρίσκεται στο κατακόρυφο δυο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις δεν θα χαρίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα του κ. Νταβούτογλου. Είναι επίσης μια εβδομάδα μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 102 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ενώ δεκάδες παραμένουν στο νοσοκομείο, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι καθημερινές επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας συνεχίζονται για την εντόπιση ύποπτων τρομοκρατών. 50 ύποπτα μέλη του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από τις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη ενώ τέσσερα μέλη του τουρκικού στρατού έχασαν τη ζωή τους επίσης χθες στην περιοχή Ντάλιτζα σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ.
Η επίσκεψη της Αγκ. Μέρκελ σε μια τέτοια περίοδο επικρίνεται έντονα στην Τουρκία καθώς ερμηνεύεται ως «χείρα βοηθείας» προς τον πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα του Νταβούτογλου τη στιγμή που παραβιάζονται βασικές αρχές ελευθερίας έκφρασης. Σε επιστολή τους 100 Τούρκοι πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι αναφέρουν ότι «η επίσκεψη δίνει την εντύπωση υποστήριξης προς τον Ερντογάν και Νταβούτογλου και θεωρούμε περίεργη αυτή την επίσκεψη. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Νταβούτογλου παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».
Αριάννα Φερεντίνου, Κων/πολη

No comments:

Post a Comment