Το Μαξίμου στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Καθώς η ώρα υλοποίησης του νέου μνημονίου έφθασε, η κυβέρνηση δείχνει σχεδόν να πελαγοδρομεί μέσα στο εξαιρετικά πιεστικό κλίμα που διαμορφώνουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών και εταίρων, η καθυστέρηση στην εν εξελίξει αξιολόγηση από την τρόικα και στην έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή ψηφισμένων διατάξεων, αλλά και οι υποσχέσεις που έδωσε προς διάφορες κοινωνικές ομάδες και στην πράξη είναι αδύνατον να εκπληρωθούν. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το στενό επιτελείο συνεργατών του δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους για τα επικοινωνιακά αυτογκόλ που θεωρούν ότι προκύπτουν από απρόσεκτες, βιαστικές, συχνά υποκειμενικές απόψεις υπουργών, ένεκα των οποίων, εκτιμούν, συντηρείται διαρκές αρνητικό ειδησεογραφικό κλίμα για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Με τα περιθώρια ελιγμών στην πραγματική παραγωγή πολιτικής να είναι εξαιρετικά στενά, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να περιορίσει, τουλάχιστον, την αρνητική δημοσιότητα που παράγεται με αφετηρία και με ευθύνη «απρόσεκτους» χειρισμούς κυβερνητικών στελεχών. Ενδεικτική της νέας τακτικής που υιοθετεί η κυβερνητική ηγεσία είναι η απόφαση που ελήφθη χθες να μην ανακοινωθούν οι εναλλακτικές που έχουν πέσει στο τραπέζι ως ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες από την αλλαγή συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα ισοδύναμα αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, αφού προηγουμένως κλείσει η κοστολόγησή τους και αφού συμφωνηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών. «Δεν θα ανακοινωθεί τίποτα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Δεν θα γνωστοποιήσουμε τίποτα ως πιθανότητα, γιατί πετάει καθένας μια σκέψη και γίνεται το έλα να δεις», ήταν το σχετικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.
Είχε προηγηθεί η υπό τον κ. Τσίπρα κοινή σύσκεψη στο Μαξίμου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιούνται σκέψεις, απόψεις και προτάσεις και στη συνέχεια απαιτείται πολύς κόπος και συντονισμένη προσπάθεια για να «συμμαζευτούν». Δέκτης δυσαρέσκειας έγινε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, για τη συνολική διαχείριση των προτάσεων του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το νέο ασφαλιστικό, ενώ ως ενδεικτική περίπτωση κακού χειρισμού και πρόκλησης αρνητικής δημοσιότητας αναφέρθηκε η περίπτωση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, σε σχέση με τις δηλώσεις του για επιβολή εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να κράτησε αποστάσεις στη χθεσινή σύσκεψη από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για ένα κείμενο που δεν τη δεσμεύει και θα προχωρήσει σε σύνθεση της δικής της πρότασης, το αργότερο σε 20 ημέρες. Πέραν αυτών, πάντως, στο Μαξίμου δείχνουν να υιοθετούν την άποψη ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε ισοδύναμα σε όλα» και, καθώς όλα δείχνουν, πέραν του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον για την ώρα, η αναζήτηση ισοδύναμων περνάει σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι θέματα όπως τα ανείσπρακτα ενοίκια ή η νομοθεσία που αφορά τους αγρότες πιθανότατα θα νομοθετηθούν κανονικά.
No comments:
Post a Comment