Λύση για το προσφυγικό με πολλά ερωτηματικά
H Αυστρία σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Σλοβενία, η Κροατία δηλώνει πως δεν μπορεί να δεχθεί πολλούς πρόσφυγες. FYROM και Σερβία τηρούν αρνητική στάση. Μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κατάσταση;
Μετά από πολλές εβδομάδες αλληλοκατηγοριών, η ΕΕ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να δράσει όσον αφορά το προσφυγικό. Ο κυριότερος στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στις μεταναστευτικές ροές. Παράλληλα στόχος είναι να έρχονται στο μέλλον λιγότεροι πρόσφυγες. Ωστόσο για 100.000 πρόσφυγες έχει προβλεφθεί να βρουν προσωρινά καταφύγιο στα Βαλκάνια – οι μισοί από αυτούς στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι στα υπόλοιπα κράτη. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα διασαφηνιστεί.
H Αυστρία σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη στα σύνορα της με την Σλοβενία. Πρόκειται για αρκετά χιλιόμετρα δεξιά και αριστερά της συνοριακής εισόδου στο Σπίνφελντ. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η χώρα δεν έχει πρόθεση να κλείσει πλήρως τα σύνορά της αλλά θέλει να ελέγξει αποτελεσματικότερα τη μεταναστευτική ροή.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς ενημέρωσε πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες τους δημοσιογράφους ότι η Κροατία θα προωθεί τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Σλοβενία, όσο δεν περιορίζεται αισθητά ο αριθμός των καινούργιων προσφύγων που καταφθάνουν από τη Σερβία. Μέχρι σήμερα δεν έπαυε να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών. Εκτός από τους 1.600 πρόσφυγες στο πλαίσιο της κατανομής των 160.000 που είχε αποφασίσει η ΕΕ. Στην Κροατία γίνονται βουλευτικές εκλογές σε δύο εβδομάδες και κανείς δεν θα τολμούσε να πει ανοιχτά στους πολίτες ότι θα πρέπει να συμβιώσουν με αναρίθμητους πρόσφυγες. Η Κροατία δεν είναι τόσο ανοιχτή, όπως θα περίμενε κανείς από μια χώρα με τόσο τουρισμό.
Σκεπτικισμός από Σερβία και FYROM
Αλλά και η γειτονική Σερβία με τη λανθάνουσα ξενοφοβία της είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς επαναλαμβάνει πως η χώρα του δεν θα γίνει ποτέ «νεκρή ζώνη». Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάντερ Βουλίν είναι ακόμα πιο αιχμηρός και δηλώνει πως η «Σερβία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης», στο οποίο μπορούν να κρατούνται άνθρωποι χωρίς τη θέλησή τους.
Αλλά και η FΥΡΟΜ εξαιτίας των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει δεν φαίνεται να έχει διάθεση και χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά με το προσφυγικό. Αυτός είναι και ο λόγος που στις Βρυξέλλες τη χώρα εκπροσώπησε ο πρόεδρος Τζόρτζε Ιβάνοφ. Ο Πρόεδρος στη FYROM δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες.
Μέχρι σήμερα η FYROM, η Σερβία και η Κροατία δήλωναν περήφανες που κατάφεραν να διαχειριστούν το θέμα των προσφύγων και να οδηγήσουν χιλιάδες προς την Αυστρία και τη Γερμανία. «Εδώ δεν θέλει να μείνει κανείς» είναι το επιχείρημα που ακούγεται διαρκώς από την κροατική κυβέρνηση. Κατά κανόνα κανένας πρόσφυγας δεν μένει περισσότερο από 48 ώρες σε αυτές τις τρεις χώρες.
Το επιχείρημα ακούγεται και στην Ελλάδα και ισχύει. Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων θέλει να κατευθυνθεί προς τον πλούσιο Βορρά.
Μαρία Ρηγούτσου (DPA)
No comments:
Post a Comment