Thursday, September 3, 2015

«Καθαρές» λύσεις στη ΝΔ


Η ισορροπία του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας (όπως σε όλο τον δυτικό κόσμο) διασφαλίζεται από τρεις παράγοντες: τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Το κυβερνών κόμμα περνά μία από τις δυσκολότερες φάσεις από την εποχή της ίδρυσής του, καθώς είναι αντιμέτωπο με το φάσμα της διάσπασης. Στη ΝΔ η κατάσταση δεν είναι η ίδια, αλλά τα προβλήματα δεν λείπουν, παρά το γεγονός ότι δικαιώνεται στις επιλογές της. Αντίπαλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι για ακόμη μία φορά ο ίδιος ο εαυτός του. Τα κορυφαία της στελέχη έχουν εμπλακεί τα τελευταία 24ωρα σε μια ατέρμονη συζήτηση περί διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων, με αποτέλεσμα η φωνή της να μην ακούγεται όσο θα έπρεπε σε αυτήν τη χρονική συγκυρία. Και όσο η φωνή της παραμένει αδύναμη, τόσο η εικόνα της Κεντροδεξιάς θα είναι θολή στα μάτια μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών.
Πρέπει, κατά συνέπεια, η ΝΔ να λύσει αμέσως τα εσωκομματικά της ζητήματα. Απαιτούνται καθαρές λύσεις στην πορεία για την επόμενη μέρα. Ο Β. Μεϊμαράκης πράγματι εγγυάται την εσωκομματική νηνεμία και το αδιάβλητο των διαδικασιών. Είναι ανάγκη, όμως, να ληφθούν αποφάσεις. Να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, να υπάρξει πίστη στο καταστατικό, έτσι όπως αυτό -καλώς ή κακώς- άλλαξε το 2009, και όλοι οι «κρίσιμοι παίκτες» να τοποθετηθούν με καθαρότητα απέναντι στα ζητήματα της αλλαγής ηγεσίας, στην πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ και στις προτεραιότητες που θα τεθούν για το επόμενο διάστημα.
Ο Κ. Καραμανλής έχει ευθύνη να ξεκαθαρίσει πλέον τι θέλει και τι προκρίνει ο ίδιος για την παράταξη της οποίας ηγήθηκε επί 12 συναπτά έτη. Ανάλογη ευθύνη έχει ο Αντ. Σαμαράς αλλά και ο Β. Μεϊμαράκης και όλοι όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία. Πρέπει οι πάντες να παίξουν με «ανοιχτά χαρτιά». Εχουν ευθύνη έναντι των πολιτών που στήριξαν την παράταξη αυτή αλλά -κυρίως- έχουν ευθύνη έναντι της χώρας. Μικροκομματικά παιχνίδια, ίντριγκες και σκοπιμότητες δεν χωρούν αυτήν την ώρα.

No comments:

Post a Comment