Sunday, August 23, 2015

Προφίλ ισλαμιστή ο δράστης του Thalys

Πολιτική

Προφίλ ισλαμιστή ο δράστης του Thalys

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, αν και απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει. Ο συλληφθείς κατέθεσε ότι ήθελε μόνο να ληστέψει τους επιβάτες. Οι αρχές τον χαρακτηρίζουν ισλαμιστή.
Δύο μέρες μετά την επίθεση σε ταχεία αμαξοστοιχία Thalys, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνεχίζει τις έρευνές της γύρω από την προσωπικότητα και τη διαδρομή του συλληφθέντος, φερόμενου ως ισλαμιστή, μαροκινού Αγιούμπ Ελ Καζανί, ο οποίος, βαριά οπλισμένος, άνοιξε πυρ εναντίον επιβατών στη διαδρομή από Άμστερνταμ προς το Παρίσι πριν ακινητοποιηθεί από επιβάτες. Παράλληλα και το Βέλγιο έχει ξεκινήσει ανακρίσεις. Στο μεταξύ στοιχεία στις έρευνες έχουν προσκομίσει οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, οι οποίες περιγράφουν τον 26χρονο μαροκινό ως μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης.
Κατέθεσε ότι ήθελε να ληστέψει επιβάτες
Στα όρια ο μηχανισμός επαγρύπνησης στο Παρίσι, δηλώνει ο πρωθυπουργός Μανουελ Βαλς
Στα όρια ο μηχανισμός επαγρύπνησης στο Παρίσι, δηλώνει ο πρωθυπουργός Μανουελ Βαλς
Όπως έγραψε χθες βράδυ η El Pais στη διαδικτυακή της έκδοση η Μαδρίτη είχε ήδη ειδοποιήσει από αρχές του 2014 το Παρίσι για την επικινδυνότητα του νεαρού και τις σχέσεις του με ισλαμιστικούς κύκλους. Ο Αγιούμπ έχει ζήσει για 7 χρόνια στην Ισπανία, ζούσε κάνοντας περιστασιακές δουλειές, μυήθηκε στον ιερό πόλεμο, ενώ έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών. Η δικηγόρος Σοφί Νταβίντ, που έχει αναλάβει την υπεράσπισή του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πελάτης της έχει εκπλαγεί με την κατηγορία της τρομοκρατικής επίθεσης μετά τη σύλληψή του, ενώ κατέθεσε στους ανακριτές ότι πρόθεσή του ήταν μόνο να ληστέψει επιβάτες.
Το καλάσνικοφ και το πιστόλι που κρατούσε δήλωσε ότι τα βρήκε σε πάρκο στις Βρυξέλλες. Ήθελε να εκβιάσει τους επιβάτες και στη συνέχεια να πυροβολήσει έξω από ένα παράθυρο για να μπορέσει να διαφύγει. Σε κάθε περίπτωση ο Καζανί μπορεί να απέτυχε να σπείρει το θάνατο, πέτυχε όμως να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο φόβου και ανασφάλειας στη χώρα. «Παρά κάποιες επιπρόσθετες περιπολίες, άμεση και ουσιαστική λύση αντιμετώπισης δεν μπορεί να είναι άλλη, από την εγρήγορση όλων μας».
Σε εγρήγορση
'Ελεχγοι της αστυνομίας κυρίως στα Thalys
'Ελεχγοι της αστυνομίας κυρίως στα Thalys
Αυτή είναι η έκκληση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου των σιδηροδρόμων, που ανακοίνωσαν την δημιουργία ενός τηλεφωνικού αριθμού, του 3117, όπου οι πολίτες θα μπορούν πλέον να καταγγέλουν οτιδήποτε ύποπτο, ενώ 40 νέοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν για την εκτίμηση και διοχέτευση των πληροφοριών. Βέβαια οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, για ελέγχους όπως στα αεροδρόμια. Το θέμα όμως απέκλεισε ο πρόεδρος των σιδηροδρόμων Γκιγιόμ Πεπί, που εσπευσμένα έφθασε χθες από την Ελλάδα όπου βρισκόταν για διακοπές. Με σημερινή συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο να εφαρμοσθούν πύλες ελέγχου με ακτίνες στα τραίνα όπου η κυκλοφορία είναι 20 φορές μεγαλύτερη από την εναέρια. Δεν απέκλεισε όμως τυχαίους και δειγματοληπτικούς ελέγχους των αποσκευών.
Η Γαλλία πάντως, αδυνατεί για την ώρα, να ενισχύσει περαιτέρω τις περιπολίες διότι ήδη μετά τις προηγούμενες επιθέσεις, το αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα «Βιζιπιράτ» βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό επαγρύπνησης και όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μόνο για την περιφέρεια της πρωτεύουσας απασχολούνται 30.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιωτικοί.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι / Ειρήνη Αναστασοπούλου

No comments:

Post a Comment