Wednesday, August 5, 2015

Πολιτική Κίνδυνος μόνιμης ύφεσης χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους Έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών υπογραμμίζει τον κίνδυνο η ελληνική οικονομία να περιέλθει σε μόνιμη ύφεση, εάν δεν υπάρξει σημαντική απομείωση του χρέους της. Τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ με την Ελλάδα ενἐχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν μόνιμη ύφεση εάν παράλληλα δεν μεσολαβήσει σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του Λονδίνου (NIESR). Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ που αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα μία νέα δανειοδότηση θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση στο ΑΕΠ κατά 1% το 2016. Στην τριμηνιαία έκθεσή του για τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, το βρετανικό Think Tank υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία σταματήσει να συρρικνώνεται, στoτέλος του 2016 το ΑΕΠ θα είναι 30% μικρότερο από εκείνο του 2010 και 7% από το εκείνο του 2002, όταν η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ. Koύρεμα τουλάχιστον κατά 50% Μη ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι θα οδηγήσουν σε διατήρηση της ανεργίας πέραν του 20%, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του Λονδίνου Μη ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι θα οδηγήσουν σε διατήρηση της ανεργίας πέραν του 20%, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του Λονδίνου Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε δύο μέρες μετά την καταβαράθρωση των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σχολιάζοντας την άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αν δεν υπάρξει απομείωση του χρέους κατά 30%, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών υπολογίζει ότι το κούρεμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξης του 55% για να φθάσει στο βιώσιμο ποσοστό του 120% του ΑΕΠ έως το 2020. «Μη ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι θα οδηγήσουν σε διατήρηση της ανεργίας πέραν του 20% ακόμη κι αν η οικονομία ανακάμψει. Η έλλειψη κεφαλαίων και η συνεχόμενη απειλή ενός Grexit, θα αποθαρρύνουν τους επενδυτές και παράλληλα οι υψηλοί φόροι θα συρρικνώσουν δραματικά τα οικογενειακά εισοδήματα. Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα μειώσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ατέρμονη ύφεση», τονίζει η έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου. Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πολιτική

Κίνδυνος μόνιμης ύφεσης χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους

Έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών υπογραμμίζει τον κίνδυνο η ελληνική οικονομία να περιέλθει σε μόνιμη ύφεση, εάν δεν υπάρξει σημαντική απομείωση του χρέους της.
Τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ με την Ελλάδα ενἐχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν μόνιμη ύφεση εάν παράλληλα δεν μεσολαβήσει σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του Λονδίνου (NIESR).
Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ που αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα μία νέα δανειοδότηση θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση στο ΑΕΠ κατά 1% το 2016. Στην τριμηνιαία έκθεσή του για τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, το βρετανικό Think Tank υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία σταματήσει να συρρικνώνεται, στoτέλος του 2016 το ΑΕΠ θα είναι 30% μικρότερο από εκείνο του 2010 και 7% από το εκείνο του 2002, όταν η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ.
Koύρεμα τουλάχιστον κατά 50%
Μη ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι θα οδηγήσουν σε διατήρηση της ανεργίας πέραν του 20%, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του Λονδίνου
Μη ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι θα οδηγήσουν σε διατήρηση της ανεργίας πέραν του 20%, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του Λονδίνου
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε δύο μέρες μετά την καταβαράθρωση των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σχολιάζοντας την άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αν δεν υπάρξει απομείωση του χρέους κατά 30%, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών υπολογίζει ότι το κούρεμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξης του 55% για να φθάσει στο βιώσιμο ποσοστό του 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
«Μη ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι θα οδηγήσουν σε διατήρηση της ανεργίας πέραν του 20% ακόμη κι αν η οικονομία ανακάμψει. Η έλλειψη κεφαλαίων και η συνεχόμενη απειλή ενός Grexit, θα αποθαρρύνουν τους επενδυτές και παράλληλα οι υψηλοί φόροι θα συρρικνώσουν δραματικά τα οικογενειακά εισοδήματα. Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα μειώσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ατέρμονη ύφεση», τονίζει η έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

1 comment:

  1. Είναι καιρός οι γερμανοί να κατανοήσουν τις φωνές ιστιντούτων και φορέων της κοινής γνώμης, του ΔΝΤ περί μειώσεως του ελληνικου χρέους για να μη περιέλθει η Ελλάδα σε κατάσταση μονιμης υφεσης,γεγονόςπου δεν θα είναι ευχάριστο για την χώρα που ζει την κατάσταση, μα μήτε για την γερμανία και την Ευρώπη.Ειναι κάποτε -καποτε μοιρέες οι κυβερνήσεις που δεν ακολουθούν την πορεία της πολιτικής λογικής.

    ReplyDelete