Thursday, August 6, 2015

«Γεράκι» στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

«Γεράκι» στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αλλαγή στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε χθες, με τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ να παίρνει τη θέση του Νετσντέτ Οζέλ ως αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Ο νέος επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ
Ο νέος επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ
Η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις κατά του PKK εντός κι εκτός Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς ο Ακάρ χαρακτηρίζεται ως «γεράκι» από τους ειδικούς σε ζητήματα ασφαλείας και τους αναλυτές.
Οπως τονίζουν οι ίδιοι, ο Χουλουσί Ακάρ που έκανε καριέρα στον στρατό ξηράς, θεωρείται προσωπική επιλογή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έχει σημαντική εμπειρία στη διατήρηση καλών σχέσεων με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας.
Οπως ανέφερε ο Μετίν Γκιουρτζάν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ: «Πιστεύω ότι μπορούμε να περιμένουμε πρώτα απ' όλα στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από το Ιντσιρλίκ. Γνωρίζω ότι ο Ακάρ ξεκάθαρα θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος ως τρομοκρατική οργάνωση».
Η αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, στοχεύει επίσης στο να γεφυρώσει το χάσμα που έχει προκληθεί μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας μετά τις δίκες για την υπόθεση «Βαριοπούλα».
Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες εναντίον των 236 αξιωματικών απορρίφθηκαν πέρυσι, η υπόθεση αυτή είχε δημιουργήσει ένταση εντός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

No comments:

Post a Comment