Friday, May 29, 2015

Εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας»...

Εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας»...


Σωστά λειτούργησε ο πρωθυπουργός και με δική του - προσωπική δήλωση καθησύχασε τους πολίτες (κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που αύριο, τέλος του μήνα, θα πάνε στις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους) ότι δεν κινδυνεύει ούτε το τραπεζικό σύστημα, ούτε οι μισθοί και οι συντάξεις. Ο πρωθυπουργός έκανε μια επιβεβλημένη κίνηση, καθώς τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν πολλά, με επίκεντρο την Ελλάδα. Το 48ωρο αυτό ξεκίνησε με την τουλάχιστον άστοχη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη περί επιβολής τέλους στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ.
Ευτυχώς τρεις ώρες μετά ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τον... εαυτό του. Στη συνέχεια είχαμε συνέντευξη - χείμαρρο του (πραγματικού) φιλέλληνα Γιούνκερ, ο οποίος είπε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το «πάγωμα» του ELA από τον Μ. Ντράγκι και τον υπαινιγμό περί επιβολής ελέγχου κεφαλαίων από τον Β. Σόιμπλε. Πολλές προειδοποιήσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο...
Στο επικοινωνιακό πεδίο, λοιπόν, καλώς ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτήν την καθησυχαστική δήλωση. Ωστόσο η οικονομία και οι πολίτες «διψούν» για θετικές ειδήσεις. Για πραγματικές ειδήσεις, που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, που μοιραία έχουν καταλάβει τους πάντες, όσο η εκκρεμότητα με τη διαπραγμάτευση παρατείνεται.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί ότι η ελληνική οικονομία αυτήν την ώρα κάθε άλλο παρά θωρακισμένη είναι, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να αφορά: την επίτευξη συμφωνίας, την ενίσχυση της ρευστότητας, την εκκίνηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και στο τέλος την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε αυτά εάν προσθέσει κανείς τις αστοχίες του υπουργού Οικονομικών, τις δηλώσεις περί μη καταβολής των οφειλών της χώρας στο ΔΝΤ, την επίθεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δανειστών και τις θέσεις ορισμένων περί της ανάγκης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, καταλαβαίνει εύκολα ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας». Το «λιμάνι» δεν μπορεί να είναι άλλο από την ίδια τη συμφωνία. Μια πραγματική συμφωνία, που θα οδηγήσει τη χώρα μακριά από την περιπέτεια που ζει σήμερα.

No comments:

Post a Comment