Wednesday, May 20, 2015

Π. Μπόφινγκερ: Καταργήστε τις συναλλαγές με μετρητά

ΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Π. Μπόφινγκερ: Καταργήστε τις συναλλαγές με μετρητά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το τύπωμα και η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία, προκαλεί καθυστερήσεις στις καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών, ενθαρρύνει τη «μαύρη» αγορά και ενισχύει την παραοικονομία, επισημαίνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της γερμανικής κυβέρνησης και μέλος της Επιτροπής Σοφών. Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Μπόφινγκερ δήλωσε ότι τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν είναι παρά ένας «αναχρονισμός» στη σύγχρονη εποχή, όπου η τεχνολογία προσφέρει τόσες δυνατότητες και εναλλακτικές στη διεκπεραίωση συναλλαγών.

Ο κ. Μπόφινγκερ είναι ένας ακόμη διακεκριμένος οικονομολόγος που υπεραμύνεται της κατάργησης των μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κένεθ Ρόγκοφ, έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως η χρήση μετρητών διευκολύνει τις ανώνυμες συναλλαγές και κατ’ επέκταση την κυκλοφορία «μαύρου» χρήματος προς όφελος παράνομων δραστηριοτήτων ή φοροδιαφυγής.

Πρόσφατες έρευνες τονίζουν, επίσης, ότι τα μετρητά που κυκλοφορούν στις οικονομίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δεν αντιστοιχούν στις νόμιμες συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους πολίτες των κρατών-μελών του.

Υπάρχει έντονος αντίλογος σε αυτή τη διαμάχη, με τον οικονομολόγο Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής Σοφών σαν τον κ. Μπόφινγκερ, να υποστηρίζει πως τα κέρματα και χαρτονομίσματα είναι μια εκδοχή «οικονομικής ελευθερίας σε έντυπη μορφή». Προσέθεσε, μάλιστα, πως η Γερμανία απέχει πολύ από την υιοθέτηση ενός μέτρου για την κατάργηση των μετρητών, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου επιθυμητό από τους πολίτες της χώρας. Ερευνα της κεντρικής τράπεζας Bundesbank έδειξε ότι το 79% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 ήταν σε μετρητά. Αντίστοιχα ποσοστά λίγο έως πολύ αναλογούν για τις συναλλαγές μετρητών στην παγκόσμια οικονομία. Στη Δανία, ωστόσο, κατατέθηκε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε εστιατόρια, πρατήρια καυσίμων και μικρά καταστήματα να γίνονται οι συναλλαγές αποκλειστικά με «πλαστικό» χρήμα. Η έγκριση, μάλιστα, από το Κοινοβούλιο θεωρείται δεδομένη από την κυβέρνηση της Δανίας.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment