Tuesday, May 26, 2015

«Μαγική» φωτογραφία από τις Αλπεις

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

«Μαγική» φωτογραφία από τις Αλπεις

Το μεγαλύτερο φωτογραφικό «παζλ» του κόσμου, μια αριστοτεχνική σύνθεση 70.000 φωτογραφιών σε μία και μοναδική σπάνια πανοραμική εικόνα κατάλευκης μαγείας, που σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ανάλυσης, κάνει από χθες τον γύρο του Διαδικτύου και μας καλεί να κατακτήσουμε τις Αλπεις!

«Μαγική» φωτογραφία από τις Αλπεις
Το κατάλευκο Mont Blanc απλώνεται σε 365 gigapixels υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπουν στον χρήστη του Διαδικτύου να δει με γυμνό μάτι, κάθε σπιθαμή του Λευκού Ορους με εξωφρενική λεπτομέρεια, τόση ώστε με ένα ζουμ να διακρίνονται τα πρόσωπα δύο αλπινιστών και να μπορούμε να διαβάσουμε ακόμη και τις επιγραφές των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται πάνω στο επιβλητικό βουνό των Δυτικών Αλπεων.
Χρειάστηκαν δύο εβδομάδες πεζοπορίας σε υψόμετρο 3.500 μέτρων και σε θερμοκρασίες που έφταναν τους 10 βαθμούς υπό το μηδέν, 70.000 λήψεις και δύο μήνες δουλειάς για την πενταμελή ομάδα του Ιταλού φωτογράφου Filippo Blengini, ώστε να ολοκληρώσει το μεγαλεπίβολο έργο της.
Οι κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν και ήταν μια DSLR της Canon 70D, μια Canon EF 400 χιλιοστά f / 2.8 IS II, και μια Canon Extender 2X II, ενώ μια ενδεχόμενη εκτύπωση των 365-gigapixel σε ανάλυση 300dpi θα κάλυπτε ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Για την κάλυψη των δύσβατων περιοχών χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικό ρομποτικό σύστημα της CLAUSS που έβγαζε φωτογραφίες προς κάθε κατεύθυνση μέσα σε μία χρονική περίοδο 35 ωρών: «Ημασταν γενναίοι, τρελοί και αρκετά φιλόδοξοι ώστε να σκεφτούμε να φτιάξουμε μια πανοραμική εικόνα που θα περιείχε κάθε λεπτομέρεια του βουνού. Είμαστε ο Filippo και η Allessandra, παθιασμένοι με το βουνό την ομορφιά και τη φωτογραφία, και με αυτό τον τρόπο αποτίνουμε φόρο τιμής στην ομορφιά των Αλπεων», λένε οι δύο φωτογράφοι που μαζί με άλλους τρεις αλπινιστές και φωτογράφους κατάφεραν να δημιουργήσουν τη νέα μεγαλύτερη φωτογραφία στον κόσμο.
Η φωτογραφία είναι 45 gigapixels μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ, που κατείχε μια πανοραμική εικόνα του Λονδίνου με ανάλυση 320 gigapixels μέσα από 48.640 εικόνες και δημοσιεύτηκε το 2013, ενώ τη τρίτη μεγαλύτερη φωτογραφία στον κόσμο ανήκει αυτήν στιγμή σε ένα ζεβρωτό τροπικό ψάρι που αναλύθηκε σε 281 gigapixels. Στην πράξη ωστόσο η μεγαλύτερη φωτογραφία που έχει ποτέ δοθεί στη δημοσιότητα είναι αυτή της επιφάνειας του φεγγαριού από τη ΝΑSA, που όμως τίθεται εκτός συναγωνισμού, μια και είναι τραβηγμένη στο Διάστημα.
Η πανοραμική φωτογραφία του φεγγαριού που βγήκε στη δημοσιότητα το 2014 έχει την εκπληκτική ανάλυση των 681 gigapixels μέσα από 10.500 φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από το 2010 ως το 2013. Για να δείτε τη φωτογραφία και να «ζουμάρετε» πάνω της, μπορείτε να μπείτε στο σάιτwww.in2white.com
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
natpapa@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment