Thursday, May 28, 2015

Βαρουφάκης: Ανάλγητοι οι συνομιλητές μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Βαρουφάκης: Ανάλγητοι οι συνομιλητές μας

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Περί αναλγησίας των συνομιλητών της κυβέρνησης στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις, μίλησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, εκφράζοντας την ελπίδα –όπως είπε- αυτή να είναι η τελευταία φορά που συζητάμε με τους θεσμούς-τρόικα και στο μέλλον, τα προβλήματα της Ελλάδας να επιλύονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις –στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- για το ΦΠΑ στα νησιά (από τον κ. Δ. Κρεμαστινό-ΠΑΣΟΚ), και για το ζήτημα των περιφερειακών αεροδρομίων (Ελ. Αυγνενάκης-ΝΔ).
Ως προς το πρώτο, επανέλαβε τόσο τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές έως το Σεπτέμβρη, όσο και τον ισχυρισμό πως ασκούνται και για το ζήτημα αυτό ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση. «Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ακόμα και σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική, παρά τα πολύ ισχυρά επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, επιχειρήματα που τα προσπερνούν οι θεσμοί» είπε και έκανε λόγο για «μνημονιακή αναλγησία».
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ευέλικτοι», για να προσθέσει ωστόσο: «Πρέπει αυτή να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με θεσμούς-τρόικα που δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Να συζητάμε με τους εταίρους την ΕΕ στη βάση ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Με αφορμή την ερώτηση για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αφού ο κ. Βαρουφάκης επαναδιατύπωσε τη θέση ότι η κυβέρνηση σέβεται τις νόμιμες συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις και πως θα επανεξετάσει την νομιμότητα όσων έχουν δρομολογηθεί, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σημείωσε πως κριτήρια στις συζητήσεις με τους εταίρους είναι: Να επιτευχθούν υψηλότερες επενδύσεις, Να υπάρχει μερίδιο για το κράτος, και να καταγραφούν σαφείς δεσμεύσεις των επενδυτών για τις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΧΑ Ηλ. Κασιδιάρη, ο κ. Βαρουφάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση λοιδορείται από τοπν διεθνή Τύπο εξαιτίας κυρίως της θέσης της για αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στην διεθνή τράπεζα των , ανέφερε ότι το ζήτημα εξετάζεται, αλλά με προοπτική να διαδραματίσει «επικουρικό ρόλο» στα ελληνικά πράγματα και πάντως, την περίοδο μετά την επίτευξη συμφωνίας για το τρέχον ζήτημα του ελληνικού χρέους. «Μια τέτοια αναπτυξιακή τράπεζα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιδιωκόμενη τώρα συμφωνία. Δεν θα βρούμε λύση στο πρόβλημα με τους ευρωπαίους εταίρους μας, εκτός των ευρωπαϊκών θεσμών» είπε χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι με αφορμή απαξιωτικά σε βάρος του ίδιου προσωπικά και συνολικά της κυβέρνησης σχόλια του ερωτώντα χρυσαυγίτη βουλευτή (όπως ότι δεν θα πάει σε δίπλα σε πισίνα με ποτό, αλλά στο κελί της φυλακής, μετά τη συζήτηση, και πως από εκεί καλεί σε αντίσταση κατά των «τοκογλύφων»), ο κ. Βαρουφάκης είπε χειροκροτούμενος από βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Κασιδιάρη, δεν ήσασταν στη φυλακή για αντίσταση στο μνημόνιο, αλλά για εγκληματικές πράξεις. Δεν ήσασταν στη φυλακή για λόγους αντίστασης στο μνημόνιο».

No comments:

Post a Comment