«Η προσπάθεια της ΕΚΤ για στήριξη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται»
Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται κριτική με αφορμή τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, ο Ντράγκι επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΚΤ να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμός, χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%, ενώ επιχείρησε να κάμψει τις ανησυχίες των αγορών ότι μπορεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων να τερματιστεί νωρίτερα του προβλεπομένου.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, αυτό που έχει σημασία είναι η βελτίωση στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τον πληθωρισμό, παράλληλα με τη σημαντική επίδραση των μέτρων της ΕΚΤ στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στην οικονομική εμπιστοσύνη.
«Εμείς θα εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), όπως έχουμε ανακοινώσει, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να δούμε μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού», πρόσθεσε.
«Ως αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας νομισματικής χαλάρωσης από τον Ιούνιο του 2014, τόσο ο πληθωρισμός όσο και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύεται σταδιακά», ανέφερε ο κ. Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι μετά από επτά χρόνια εξουθενωτικής ακολουθίας κρίσεων, ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να αποστρέφεται τον κίνδυνο στην Ευρώπη.
Ωστόσο, ο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας μπορεί να έχουν μερικές "παρενέργειες" στην κοινωνία, επηρεάζοντας την επιλογή μεταξύ των δαπανών και της εξοικονόμησης των πόρων.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας Kappa Research η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα στο σταυροδρόμι των προκλήσεων» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Goethe Institut Athen, δείχνει ότι η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιθυμεί σε ποσοστό 69,1% την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Kappa Research Τάσος Γεωργιάδης, οι πολίτες εκτιμούν ότι η χώρα μας ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ σε ποσοστό 62,9%, έναντι 29,6% που εκτιμά ότι ζημιώθηκε.
Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η χώρα ωφελήθηκε κυρίως στα θέματα κοινωνικής προόδου αλλά και στη διεθνή της θέση, ενώ ζημιώθηκε στον αγροτικό και εξαγωγικό τομέα. Από την έρευνα προκύπτει μεγάλη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και η εκτίμηση ότι η συμβολή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι θετική (71%).
Είναι σημαντικό ότι εάν γυρίζαμε πίσω στον χρόνο της ένταξης μας στην ΕΕ, το 62,5% θα ψήφιζε θετικά σε ένα δημοψήφισμα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαπιστώνουν ότι υπήρξε κερδοσκοπία κατά την ένταξη της χώρας στο Ευρώ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία (69,1%) επιθυμεί συνολικά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το Ευρώ.
Σε ένα πιθανό δημοψήφισμα σήμερα το 61,5% θα ψήφιζε Ευρώ, το 26,8% εθνικό νόμισμα, το 9% είναι αναποφάσιστο και το 2,7% αρνήθηκε να απαντήσει. Ξεκάθαρη είναι η εκτίμηση των πολιτών ότι με ένα ενδεχόμενο Grexit το μέλλον της χώρας θα είναι χειρότερο (67,9%).
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απαισιοδοξία των Ελλήνων για το μέλλον καθώς το 39,9% εκτιμά ότι μετά από 10-20 χρόνια η κατάσταση στη χώρα θα είναι ίδια με σήμερα, το 27,3% ότι η Ελλάδα θα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα και 25,6% μια χώρα εξασθενημένη. elzoni gr
No comments:
Post a Comment