Οι αποσιωπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Οπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, περισσότερο από αυτά που ειπώθηκαν έχουν ενδιαφέρον όσα αποσιωπήθηκαν. Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις γνωρίζαμε. Αυτό που δεν μάθαμε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των ξένων επενδυτών στο Λονδίνο, είναι το περίφημο «plan B». Αν υπάρχει. Το γιατί είναι φανερό. Οσα υποστήριξαν οι κ. Σταθάκης και Μηλιός στο Λονδίνο δεν αντέχουν σε στοιχειώδη κριτική. Κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει πως όταν αρνείσαι να πληρώσεις το χρέος σου δεν μπορεί να στηρίζεις την πολιτική σου σε νέα δάνεια. Κι όμως αυτό ακριβώς υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.
Είπαν για παράδειγμα ότι θα κουρέψουν το χρέος προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα ότι θα δανειστούν από τις αγορές για να εξοφλήσουν τα ομόλογα στα χέρια ιδιωτών. Ποιος όμως περιμένουν ότι θα μας δανείσει μετά από μια τέτοια αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας; Κι είπαν ακόμα ότι θα αναδιαρθρώσουν το χρέος που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουν τα κεφάλαια της Τράπεζας στο πλαίσιο της αναμενόμενης νομισματικής χαλάρωσης. Με ποια λογική όμως η Κεντρική Τράπεζα θα μας δώσει πρόσθετα κεφάλαια όταν θα έχουμε προχωρήσει σε μια τέτοια επιθετική ενέργεια; Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι από το καταστατικό της απαγορεύεται ρητώς η ΕΚΤ να εγγράφει ζημιές από τέτοιες πράξεις - θα ήταν σαν να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των κρατών-μελών. Λεπτομέρειες... Κατόπιν αυτών ήταν αναμενόμενο τα «κοράκια» να ρωτήσουν «αν όλα αυτά δεν πετύχουν έχετε εναλλακτικό σχέδιο;».
Οσο και αν προσπάθησαν δεν πήραν απάντηση. Γεγονός που μπορεί να σημαίνει είτε ότι δεν υπάρχει είτε ότι δεν το λένε. Δεν έχει και τόσο σημασία. Το βέβαιο είναι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -αν υπάρξει- θα κληθεί να πάρει γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Ενα ενδεχόμενο είναι να τα πάρει όλα πίσω. Αυτό πιστεύουν πολλοί ψηφοφόροι του κι έτσι στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, ένα κόμμα να υποστηρίζεται όχι για τις θέσεις του αλλα για την αθέτησή τους. Αν όμως θελήσουν να εφαρμόσουν όσα λένε; Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη να προχωρήσουν σε ανοικτή ρήξη με την Ευρώπη, να προχωρήσουν μονομερώς στο κούρεμα και εκ των πραγμάτων να βάλουν στο τραπέζι θέμα αποχώρησης από το ευρώ. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης, το ίδιο υπονόησε και ο κ. Δραγασάκης μιλώντας για δημοψήφισμα. Ο κ. Σταθάκης ωστόσο στο Λονδίνο απέκλεισε ρητώς αποχώρηση από το ευρώ. Αναγκαστικά λοιπόν -αν επικρατήσει αυτή η άποψη στη διελκυστίνδα των συνιστωσών- θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να καλύψουν έστω και ένα μικρό μέρος των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες πηγές δεν υπάρχουν. Εκτός από μία: οι καταθέσεις.
No comments:
Post a Comment