Monday, December 15, 2014

Έντονες διεργασίες στα εσωτερικά των κομμάτων

Κλείσιμο ψαλίδας δείχνουν νέες αναλύσειςΈντονες διεργασίες στα εσωτερικά των κομμάτων
15/12/2014
Στις ψήφους που θα δώσουν οι βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται η προσοχή της Ευρώπης, για τις επόμενες 15 ημέρες και μέχρι την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές να παραμερίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς άσκησε έντονη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι με τη στάση του και την ρητορική των στελεχών του δημιουργεί κλίμα φόβου στις αγορές.
«H ανησυχία υπάρχει και είναι δικαιολογημένη και την προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η Δημοκρατία έχει όπλα να εξουδετερώσει αυτό το κλίμα φόβου. Με την ευθύνη των βουλευτών να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά τους εκβιασμούς τους» τονίζει ο κ. Σαμαράς, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Real News.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με το που δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αγορές που είχαν ανοίξει για την Ελλάδα, έκλεισαν και πάλι.
Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, με αφορμή την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη ότι θα παίζει νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν.
Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε, ότι μόλις ήρθε η ώρα οι θυσίες των Ελλήνων να βρουν τη δικαίωσή τους με έξοδο από την κρίση, ο κ. Τσίπρας προκαλεί, βρίζει τον πρωθυπουργό και μας αναγγέλλει ότι αυτός «θα παίζει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν στο ρυθμό του...».
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να παρέμβει στις εξελίξεις, ενισχύοντας το ΚΚΕ.
Κατά την διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης των οργανώσεων του κόμματος στην περιοχή στα Χανιά, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ και από την Κρήτη είναι ότι ο λαός μας πρέπει άμεσα να παρέμβει στις εξελίξεις για να ανακουφιστεί, για να βάλει τέρμα σε αυτή την κατάσταση, με τους αγώνες του με την λαϊκή συμμαχία του και βεβαίως η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές να ξημερώσει με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ».
Να εκλέξει αυτή η Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα έχουμε εκλογές εντός του 2015 πρότεινε στο μεταξύ από το Ηράκλειο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεωδωράκης.
Ο τελευταίος σημείωσε ότι το κόμμα του δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, διότι «δεν τα πάει καλά».
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «ο Α. Σαμαράς δε μπορούσε να λύσει τα προβλήματα της χώρας, ο Ε. Βενιζέλος δε μπορούσε να λύσει τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισαν να φέρουν πιο κοντά την προεδρική εκλογή», επιλογή την οποία ό ίδιος χαρακτήρισε «λάθος».
Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μετά την τουριστική περίοδο.
Νέες δημοσκοπήσεις
Στο 2,8%, από 3,6% τον προηγούμενο μήνα, βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, η ΝΔ 22,7% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 6,7%, Ποτάμι 6%, Χρυσή Αυγή 5,9% και ΚΚΕ 5,8%.
Όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο, με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ που δεν υπάρχει πλέον στον πολιτικό χάρτη.
Το 57,8% ζητεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ να ψηφιστεί Πρόεδρος από νέα Βουλή μετά από πρόωρες εκλογές ζητεί το 36,5% των ερωτηθέντων.
Τέλος, στην ερώτηση εάν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, το 59,1% απαντά «όχι» και το 33,6% απαντά «ναι».
Ανάλογη είναι και η εικόνα και σε δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, στην οποία επίσης η ψαλίδα υποχωρεί στο 3,6%.
Στη δημοσκόπηση της Alco, o ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 27,6% ενώ η ΝΔ στο 24%.
Από τα υπόλοιπα κόμματα, η Χρυσή Αυγή παραμένει στην τρίτη θέση με 5,6% (+0,2%) και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5% (+0,3%), το ΚΚΕ με 4,4% (+0,1%), το ΠΟΤΑΜΙ με 4,1% (-0,2%), οι ΑΝΕΛ με 2,9% (-0,4%).elzoni.gr

No comments:

Post a Comment