Tuesday, December 23, 2014

Δύσκολη πολιτική κρίση στον δρόμο για τις κάλπες

Δύσκολη πολιτική κρίση στον δρόμο για τις κάλπες
23/12/2014
Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν για ακόμη μία ημέρα τα βλέμματα των εγχώριων μέσων ενημέρωσης αλλά και των ξένων, με τη διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Σταύρος Δήμας παρέμεινε μοναδικός υποψήφιος, ενώ το εγχείρημα εκλογής Προέδρου παραμένει δύσκολο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση.
Έτσι, ο δρόμος για τις κάλπες γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος, αν και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στο μεταξύ, επαρκώς θωρακισμένο ακόμη από τα ελληνικά προβλήματα θεωρεί το ευρώ ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Μόνο λίγοι συμμετέχοντες στα συμβούλια κορυφής είχαν γενική θεώρηση των πραγμάτων, μικρές και μεσαίες χώρες συμμετείχαν μόνο λόγω των δικών τους συγκεκριμένων θεμάτων, άλλες χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον. Μερικοί πολιτικοί από μεγάλες χώρες δεν διακατέχονταν από υπευθυνότητα για την Ευρώπη. Δεν αντιλαμβάνονταν τις αποφάσεις σαν να ήταν δικές τους», δήλωσε σε  συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα die Welt, ο Μπαρόζο, αναφερόμενος κυρίως στην εποχή «Μερκοζί».
«Και όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι δύο χώρες αποφασίζουν μόνες του, ερμηνεύεται αυτό από τις άλλες ότι οι αποφάσεις τους επιβάλλονται» πρόσθεσε.
Ο Μπαρόζο υπενθυμίζει ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα ομόφωνα και είναι δεσμευτικές, «αλλά επί χρόνια έζησα το φαινόμενο, αρχηγοί κυβερνήσεων να ενεργούν στη χώρα τους σαν να μην ήταν παρόντες στα συμβούλια κορυφής. Ήταν πολιτικά και πνευματικά ανέντιμο». Ως παράδειγμα ο Μπαρόζο έφερε τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.
«Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν πάντα ομόφωνα. Αλλά κυρίως στην πρώτη φάση της κρίσης η ελληνική κυβέρνηση όταν επέστρεφε στη χώρα, ισχυριζόταν ότι τέθηκε υπό την πίεση της Μέρκελ. Όποιος παίρνει αποφάσεις θα πρέπει στη συνέχεια και να τις στηρίζει. Περίεργη ήταν και η στάση της Γαλλίας. Η κυβέρνηση στήριξε όλες τις αποφάσεις. Και πολύ συχνά, στο εσωτερικό, παρουσιάζονταν σαν να μην την αφορούσαν, σαν να αποφάσιζε μια ξένη δύναμη», υποστηρίζει ο Μπαρόζο.
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά ότι οι εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν πρόκειται να προκαλέσουν αναβίωση της κρίσης. «Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες αναταράξεις. Αλλά δεν πρόκειται αυτές να έχουν την ίδια συστημική επίδραση.
Το ευρώ ανήκει στα δύο σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο, είναι ένα σταθερό νόμισμα», τονίζει ο Μπαρόζο. «Θωρακίσαμε την νομισματική ένωση, δείξαμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, διαθέτουμε κοινή εποπτεία των τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Επιπλέον χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που ήταν εστίες μεγάλων ανησυχιών, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και τις θυσίες, βγήκαν ενισχυμένες από την κρίση. Κι αυτό έκανε ολόκληρη την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική».

No comments:

Post a Comment