Tuesday, December 16, 2014

Δραματική έκκληση Στουρνάρα στα κόμματα για συνεννόηση

«ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Δραματική έκκληση Στουρνάρα στα κόμματα για συνεννόηση

Προειδοποίηση ότι ο «κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος» απηύθυνε χθες το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας συναίνεση από πολιτικά κόμματα και βουλευτές και επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα «ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ».

Δραματική έκκληση Στουρνάρα στα κόμματα για συνεννόηση
Ο κ. Στουρνάρας μίλησε χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Και αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών -που δεν έχει οικονομικά αλλά πολιτικά αίτια- λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος».
Νέες συνθήκες
Στη συνέχεια ανέφερε ότι από τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών γνωρίζει «πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Ελληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με καθέναν εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτόν και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας μίλησε χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας μίλησε χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Παράλληλα απευθύνθηκε και στα πολιτικά κόμματα, «και ιδιαίτερα σε εκείνα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέγοντας ότι «θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν ώστε να ''δέσουν'', με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη. Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ».
Στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα σήμερα ανακάμπτει ύστερα από μια εξαετή βαθιά ύφεση «που ήταν το αποτέλεσμα τόσο σοβαρών λαθών της οικονομικής πολιτικής όσο και του λανθασμένου, εσωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου».
Οπως είπε, «η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε σκληρά όταν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες», προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία, η ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Και τόνισε πως «το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε».
Παραλληλίζοντας το σήμερα με «το μεταπολεμικό ελληνικό οικονομικό θαύμα», σημείωσε πως «η μεταπολεμική ανάπτυξη ήταν προϊόν κυρίως συλλογικής προσπάθειας, κοινών στόχων και οραμάτων».
«Θα ήθελα πολύ να ήμουν σε θέση να πω ότι ισχύει το ίδιο και σήμερα», είπε και υπογράμμισε: «Σήμερα, όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλοι που φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, αν μας δείχνει κάτι η εμπειρία του παρελθόντος, είναι ότι η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της».
Εκτιμήσεις
Εκανε ακόμα αναφορά στις τελευταίες εκτιμήσεις, που είναι σημαντικά βελτιωμένες και δείχνουν «με τον πιο έκδηλο τρόπο» ότι οι θυσίες και η προσπάθεια εξόδου από την κρίση αποδίδουν καρπούς. Η ελληνική οικονομία, είπε, έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, και το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα δύο επόμενα έτη. Ενώ η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κλίμα και τις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας».
Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η στροφή του αναπτυξιακού προτύπου προς μια οικονομία της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, έχει επιτέλους αρχίσει να πραγματοποιείται.
Βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσής της είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι τώρα απομένουν λίγα ακόμα να γίνουν και ότι η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές κατά του Ι. Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι «προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις έχει στον νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού».
Στην εκδήλωση για τον Ζολώτα
Παρόντες στην εκδήλωση της ΤτΕ προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του ήταν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. Μ. Σάλλας (Πειραιώς), Δ. Μαντζούνης (Alpha), Αλ. Τουρκολιάς (Εθνική), Χρ. Μεγάλου (Eurobank), Γ. Προβόπουλος, Ν. Γκαργκάνας, Τ. Χριστοδούλου, ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, ο Γ. Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργοί κ.ά.
Eφη Καραγεώργου  ethnos

No comments:

Post a Comment