Monday, December 15, 2014

Κουβέλης: «Δεν θα θεωρήσω αποστάτη ή αργυρώνητο όποιον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12:38 |

Κουβέλης: «Δεν θα θεωρήσω αποστάτη ή αργυρώνητο όποιον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12:38 |
Ο Φώτης Κουβέλης με στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μίλησε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 για τα περί «αποστασίας», για την εκλογή ΠτΔ και για τα «νταούλια» του Αλ. ΤσίπραΠηγή: FOS Photos
Κουβέλης: «Δεν θα θεωρήσω αποστάτη ή αργυρώνητο όποιον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο»
      
Σε μια αποκήρυξη των όρων περί «αποστασίας» για όποιον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχώρησε τη Δευτέρα, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού BHMA FM 99,5, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, «χαλαρώνοντας» εμμέσως πλην σαφώς την πίεση να τηρηθεί η γραμμή του κόμματος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ο Φώτης Κουβέλης κλήθηκε να μιλήσει για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή.

«Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ομόφωνα η στάση των βουλευτών στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα είναι σταθερή: Θα είναι αρνητική για την εκλογή Προέδρου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την τρίτη. Αυτό έχω και αυτό καταθέτω στην κουβέντα μας» είπε αρχικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ερωτηθείς ακολούθως για τα περί «αποστασίας» όσων βουλευτών ψηφίσουν για Πρόεδρο, ο Φ. Κουβέλης είπε:

«Μακριά από εμένα οι αφορισμοί περί αποστασίας, κουμπαράδων, αργυρωνήτων και όλα τα σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι βουλευτές και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπολογίζουν όλη την πολιτική κατάσταση. Αυτό που λέγεται "κρίσιμο μέγεθος για την παρούσα φάση της ελληνικής πολιτικής ζωής" και στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης αποφάσισαν ότι δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ. Καλό είναι λοιπόν ο τόπος να απομακρυνθεί από τις λογικές αποστασίας, αργυρώνητων, εξυπηρετούντων και όλα αυτά. Είναι προφανές ότι (εάν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο) δεν θα τον θεωρήσω αποστάτη, αργυρώνητο και στα σχετικά» υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης.

Για τις δικές του προθέσεις και το ενδεχόμενο παραίτησής του από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο ίδιος απάντησε

«Επανεξελέγην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με ένα ποσοστό 70% περίπου. Κάποιοι μίλησαν και για ποσοστά Τσαουσέσκου, αλλά είναι νωπή η εντολή του συνεδρίου, ότι θέλησε να έχει ξανά πρόεδρο τον ομιλούντα. Όλα αυτά, αφορούν ένα μέλλον για το οποίο θα ήταν προπετές να πω οτιδήποτε».

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις αγορές αλλά και για τις επίμαχες δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν ξέρω ποια νταούλια επιλέγει καθένας και σε ποιες αγορές και με ποια δεδομένα απευθύνεται. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ένα άλλο μοντέλο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και ένα διαφορετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η καλλιεργούμενη ένταση και πόλωση στην πολιτική ζωή, η κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και η παρέμβαση αξιωματούχων της ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας δημιουργούν αναμφισβήτητα ένα περιβάλλον περιορισμού των δημοκρατικών λειτουργιών. Είναι, όμως, σαφές, κατά τη γνώμη μου, ότι μόνο η ομαλή διεξαγωγή των προβλεπομένων συνταγματικά διαδικασιών είναι εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα και συνέχεια του κράτους. Χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία, σύνεση και τήρηση στο ακέραιο όλων των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση. Η Δημοκρατία μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δυστυχώς βλέπω να τροφοδοτείται και να καλλιεργείται. Πέρα από το φραστικό περιεχόμενο των "νταουλιών" και των αγορών, υπάρχει η πολιτική ουσία. Σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο σχετικά με την παραμονή της ή μη στην ευρωζώνη».TA NEA

No comments:

Post a Comment