Κοινωνία & Πολιτισμός
Πρωτοχρονιάτικοι στόχοι για μια καλύτερη ζωή
Ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, στόχοι για τη νέα χρονιά. Η Πρωτοχρονιά και οι συνειρμοί που τη συνοδεύουν μπορούν να δώσουν το έναυσμα για μια καλύτερη καθημερινότητα... μετά τις γιορτές.
Η Κόρντουλα Νούσμπαουμ είναι σύμβουλος ψυχολογίας, ειδική σε θέματα αυτογνωσίας και ανάπτυξης των δεξιοτήτων εκείνων που χρειάζονται οι ενήλικες για την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων αλλά και την επίτευξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Η Νούσμπαουμ δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Μόναχο, διοργανώνοντας συνεδρίες, διαλέξεις και σεμινάρια με θέμα την κατάστρωση και υλοποίηση προσωπικών στόχων. Όπως αναφέρει στην DW το διάστημα των γιορτών φέρνει στο γραφείο της ολοένα περισσότερους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για καλύτερη στοχοθεσία ενόψει της νέας χρονιάς.
Στο νέο της βιβλίο «Γίνεται!», που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2015, η Κόρντουλα Νούσμπαουμ δίνει ιδέες για την κατάστρωση μιας επιτυχημένης προσωπικής στρατηγικής. «Κάποτε οι άνθρωποι ήθελαν ολοένα και γρηγορότερα να έχουν πολλές επιτυχίες στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Σήμερα παρατηρώ μια ριζική στροφή. Άλλες αξίες θέτουν οι άνθρωποι στο επίκεντρο. Πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν μια δουλειά που να τους αρέσει και δεν έχουν πρόβλημα να κερδίσουν λιγότερα αν πρόκειται να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους, τους φίλους τους και άλλες δραστηριότητες», παρατηρεί η γερμανίδα σύμβουλος.
Από το «πρέπει» στο «θα ήθελα»
H καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου κατακλύζεται από υποχρεώσεις, συχνά όμως και ευσεβείς πόθους. Για την Κόρντουλα Νούσμπαουμ πάντως αυτό που προέχει είναι να αναρωτηθεί κανείς είναι «γιατί» θέτει τους εκάστοτε στόχους, να προσπαθήσει δηλαδή να κατανοήσει τα αίτια που τον οδηγούν σε μια σκέψη ή σε μια απόφαση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του καπνίσματος. Ένα ισχυρό «γιατί θέλω να κόψω το κάπνισμα» μπορεί να διευκολύνει τη λήψη της απόφασης. Βέβαια η εκάστοτε δικαιολογητική βάση θα πρέπει να είναι πειστική, διαφορετικά εύκολα μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν της αναβολής.
«Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με το πώς μπορώ να πάω ένα βήμα παραπέρα προς την κατεύθυνση που επιθυμώ, επιδεικνύοντας πραγματιστικό πνεύμα», αναφέρει η γερμανίδα ειδικός, υπογραμμίζοντας ότι βασικό είναι να τίθενται μικροί και ρεαλιστικοί στόχοι, η επίτευξη των οποίων μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας. Αν για παράδειγμα θέλουμε να ξεκινήσουμε γυμναστική, πρέπει να επιλέξουμε ένα είδος άσκησης που είναι φτιαγμένο «στα μέτρα μας».
Η σωστή ψυχολογική καθοδήγηση
Tα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ζητούν τη βοήθεια ψυχολόγων ή άλλων ειδικών στο πλαίσιο του λεγόμενου «life training», με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους ή να βρουν τρόπους για να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους. Ωστόσο η Κόρντουλα Νούσμπαουμ εφιστά την προσοχή σε όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα αυτογνωσίας και στοχοθεσίας: «Η αγορά κατακλύζεται από ανθρώπους που δεν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Ένας καλός σύμβουλος όμως μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να δουν την κατάστασή τους με πιο καθαρό βλέμμα αλλά και πιο γρήγορα».
Η γερμανίδα ειδικός αναφέρει μάλιστα ότι η αναζήτηση της συμβολής ειδικών ψυχολόγων ή εκπαιδευτών για αντίστοιχα θέματα έχει πάψει πια να αποτελεί ταμπού, ενώ τρόπον τινά επιτελεί και μια σημαντική κοινωνική λειτουργία, αφού βοηθά τους ανθρώπους με εξειδικευμένο και επαγγελματικό τρόπο να θέσουν σωστά ένα προσωπικό πρόγραμμα και χρονοδιογράμμα και να προσπαθήσουν με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο να τα υλοποιήσουν. Στόχος των συμβούλων, όπως και των ενδιαφερόμενων, είναι εν τέλει η επίτευηξη της καθημερινής ευτυχίας, κάνοντας τα καλύτερα δυνατά βήματα και παίρνοντας τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις μέσα σε ένα χάος επιλογών.
Gaby Reucher / Δήμητρα Κυρανούδη dw de