Thursday, October 3, 2013

Σήμα κινδύνου από NSA και τραπεζίτες

Σήμα κινδύνου από NSA και τραπεζίτες προς Ομπάμα για το «λουκέτο» στην Ουάσινγκτον

Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου πρέπει να έχει βρεθεί λύση για το όριο του χρέους και τον προϋπολογισμό, τόνισαν στον Μπαράκ Ομπάμα οι επικεφαλής των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του κόσμου

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |
Ο επικεφαλής της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφάιν (δεύτερος από δεξιά) ενώ καταφτάνει στον Λευκό Οίκο για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μπλάνκφαϊν και τα αφεντικά των υπόλοιπων μεγάλων τραπεζών και άλλων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών είδαν χθες όλοι μαζί τον Πρόεδρο καθώς ανησυχούν για το αδιέξοδο στις προσπάθειες να αυξηθεί το όριο χρέους των ΗΠΑ
Σήμα κινδύνου από NSA και τραπεζίτες προς Ομπάμα για το «λουκέτο» στην Ουάσινγκτον
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να εγκριθεί η αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ και ο νέος προϋπολογισμός διεξήγαγαν μέχρι τα ξημερώματα σήμερα οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί στο αμερικανικό Κογκρέσο, έπειτα από παρέμβαση και του ίδιου του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς για δεύτερη συνεχή ημέρα έμειναν κλειστές πολλές κρατικές υπηρεσίες με περίπου 800.000 δημοσίους υπαλλήλους να βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.
Από τη μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μάλιστα δεν επηρεάστηκαν μόνο περιφερειακές υπηρεσίες, όπως πάρκα και μουσεία που έμειναν κλειστά, αλλά άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα και σε τομείς κρίσιμους για την ασφάλεια της χώρας. Οπως προειδοποίησε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ, το λουκέτο της κυβέρνησης «πλήττει σοβαρά» την ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών να προστατέψουν τις ΗΠΑ, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού τους περιλαμβάνονται εκείνοι που έχουν λάβει υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπήρχε για το αδιέξοδο είναι ότι χθες το βράδυ ο Ομπάμα συναντήθηκε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών και λοιπών χρηματοπιστωτικών οργανισμών των ΗΠΑ όπως είναι ο Λόιντ Μπλανκφάιν της Goldman Sachs, ο Μάικλ Κόρμπατ της Citigroup, ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan και ο Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America. Οι τραπεζίτες συμφώνησαν ότι θα υπάρξουν «εξαιρετικά δυσμενείς» επιπτώσεις εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, προειδοποίησε ο Μπλανκφάιν κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο.
Μετά τη συνάντηση αυτή ο Ομπάμα είχε προσκαλέσει για συνομιλίες τους επικεφαλής του Κογκρέσου - τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόινερ και την επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόσι. Επίσης είχε καλέσει τον Δημοκρατικό πρόεδρο της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ και τον επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών εκεί Μιτς ΜακΚόνελ. Ο Ρέιντ με επιστολή του στον Μπόινερ πρότεινε νέες ευρείες διαπραγματεύσεις.
Η ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία ώστε να αυξηθεί το όριο χρέους των ΗΠΑ είναι επιτακτική. Σήμερα το όριο αυτό διαμορφώνεται σε 16,7 τρισ. δολ. και αναμένεται να καλυφθεί στις 17 Οκτωβρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αναστείλουν τις πληρωμές κρατικών ομολόγων που έχουν εκδώσει, κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται χρεοκοπία.
Νωρίτερα ο Ομπάμα είχε αναβάλει τις προγραμματισμένες επίσημες επισκέψεις του στη Μαλαισία και στις Φιλιππίνες, ενώ ο Λευκός Οίκος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν και οι επισκέψεις του αμερικανού Προέδρου στην Ινδονησία και στο Μπρουνέι, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία.
Ο Λευκός Οίκος προέβη στις ανακοινώσεις αυτές έπειτα από μία ακόμη άκαρπη προσπάθεια μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Ο Ομπάμα κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς ότι κρατούν ομήρους την κυβέρνηση και την οικονομία για να υπονομεύσουν τον νέο νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που φέρει το όνομά του (Obamacare).

Συνέπειες
Ο επικεφαλής της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφάιν, που συνάντησε χθες με άλλα κορυφαία στελέχη τραπεζών τον Ομπάμα, ζήτησε από τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον «να αντιληφθούν τις συνέπειες που θα υπάρξουν» εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους των ΗΠΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ομπάμα Golden Sachs NSA                       τα ΝΕΑ

1 comment:

  1. ΟΙ Ρεπουμπλικανοί της πολιτικής διακατέχονται απο σύνδρομα του περασμένου αιώνα και νομίζω οτι η νοοτροπία τους είναι ζημιογόνα σήμερα στην τόσο σύνθετη κοινωνία μας

    ReplyDelete